Има ли слънцето близнак?

Има ли слънцето близнак?

Дали слънцето има идентичен близнак? Учени твърдят, че са намерили отдавна изгубен клонинг на нашата звезда, пише Daily Mail. Той се нарича HD 186302 и е на около 184 светлинни години от нашето слънце. 

Слънчевите близнаци са звездите, образували се в една и съща масивна звездна "детска градина" - т.е. един и същ газов облак. Те могат да бъдат хиляди. Смята се дори, че до 85% от всички звезди са двоични двойки, но след като са разпръснали, е трудно да бъдат открити. В случая с нашето слънце, това е станало преди около 4,6 млрд. години, пише изданието.

"Тъй като няма много информация за миналото на Слънцето, изучаването на такива звезди може да ни помогне да разберем къде в галактиката и при какви условия се е образувало Слънцето", казва Вардан Адибекян, ръководител на екипа от Института по астрофизика и космически науки в Португалия.

Изследователите са използвали данни от проекта за галактическа археология AMBRE и от мисията на Европейската космическа агенция, наречена Гая. Те са подбрали звезди с химичен състав, съответстващ най-много на слънчевия, изчислили са как те се променят и какви са кинематичните им свойства.

Така учените откриват звездата HD 186302, която макар и само една се оказва много специална. По възраст и по химически състав тя прилича изключително много на нашата звезда, което показва, че вероятно е неин близнак.

А според учените, слънчевите братя и сестри биха могли да имат сходни условия за живот в своите системи от планети.

"Някои теоретични изчисления показват, че има известна вероятност в някакъв етап, животът от Земята да се разпространи до други планети или екзопланетарни системи", казва д-р Адибекян и допълва: "Ако имаме късмет и нашата сестра-кандидат има планета, и планетата е скалист вид в обитаемата зона, и накрая, ако тази планета е била "замърсена"от жизнените семена от Земята, тогава имаме всичко, за което можем да мечтаем - Земя 2.0, която обикаля около Слънце 2.0.".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ