Китай изстреля за първи път търговска ракета с три спътника на борда

Китай изстреля за първи път търговска ракета с три спътника на борда

Китай изстреля за първи път търговска ракета с три спътника на борда

Китайска търговска ракета-носител SQX-1Z ("Щуанцюсян-1") бе изстреляна от космодрума Цзюцюан в провинция Гансу в Северозападен Китай, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес. Както съобщи централната телевизия на Китай, ракетата трябва да изведе в суборбиталното пространство три спътника, предава БТА.

Става въпрос за първо изстрелване на ракета от тази серия. То е извършено за отработване на технологията SQX-1Z. Полетът на ракетата продължи повече от 460 секунди. Максималната достигната от нея височина бе 108 км. Един от спътниците вече се върна на Земята. Очаква се другите два апарата да изпълнят по аналогичен начин мисията си.

Новата ракета ще може да се използва за извеждане на малки спътници в орбита и за космически туризъм.

Ракетата-носител SQX-1Z е разработена от частната китайска компания i-Space, дълга е 9,5 метра и е с диаметър 1,4 метра. Максималната й скорост е 1,5 км/сек.

Понастоящем Китай активно развива частен сектор на ракетостроенето. През месец май китайската компания Lingtai Kongjian ("Линтай кунцзян") извърши тестово изстрелване на първата в Китай търговска ракета-носител от серията One Space - OS-X.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ