САЩ, Китай и ОАЕ едновременно на път към Марс

САЩ, Китай и ОАЕ едновременно на път към Марс

САЩ, Китай и ОАЕ едновременно на път към Марс

На японския остров Танигашима подготвят космическата сонда на Обединените Арабски емирства „Надежда“ (Hope) за полет към Марс. Ако всичко върви по план, тя ще бъде изстреляна това лято и ще достигне Червената планета през февруари 2021 година. 

Пристигането на 1 350-килограмовата сонда ще съвпадне с честванията на 50-годишнината от създаването на ОАЕ и първия път, в който сонда на страната обикаля Марс, съобщи CNN.

Учените от космическия център Мохамед Бин Рашид в Дубай (MBRSC) планират да изпратят сондата в космоса едновременно с Rover Perververance на НАСА и първата китайска мисия на Марс - Tianwen 1.

Целта ще е сондите да се изстрелят по време на двугодишния прозорец, през който Земята и Марс са най-близо една до друга, започвайки през юли 2020 г.

Въпреки че пандемията е принудила екипа на мисията на Mars Emirates (EMM) да коригира плановете си, те казват, че тя все още е на път да стартира по график.

„Почти готов за стартиране“

„Когато Covid-19 влезе в уравнението, той определено постави сложността на различно ниво“, казва Омран Шараф, водещ на мисията на EMM.

„Надежда“ е изпратена в Япония три седмици по-рано от планираното, докато екипът е изпратен две седмици преди това, което им дава време за карантина, казва той. Това обаче не трябва да влияе на старта на мисията, добавя той.

За да помогне за изграждането на космическия кораб, екипът на ЕММ си партнира с екип в САЩ в лабораторията за атмосфера и космическа физика на университета в Колорадо Боулдър.

Според MBRSC, сондата ще измине около 493 милиона километра, а звездни тракери ще помогнат за позиционирането на автономния кораб в орбита. На толкова голямо разстояние и с толкова много фактори извън контрола на екипа, Шараф признава, че съществува риск от провал.

„Марс е рисков, Марс е труден“, казва той. „Мисията е поне пет пъти по-сложна от мисиите, по които сме работили преди“.

Последните мисии на Червената планета включват роувъра на НАСА Curiosity, който прави снимки на Марс, откакто се приземи през 2012 г.

Голямата цел на „Hope“

Научният лидер на EMM, Сара Ал Амири, казва, че екипът си е поставил за цел да изгради първата пълна картина на климата на Марс през цялата марсианска година, тъй като има пропаст в данните и разбирането.

„Досега не е имало мисия, която да е взела пълни набори от данни за метеорологичната система на Марс… през целия ден и по всяко време на деня“, обяснява тя.

Изучаването на метеорологичната му система, включително промените в атмосферата и климата, може да помогне да се разбере как Марс - планета, която споделя характеристики със Земята - първоначално е имала вода на повърхността си, но в момента няма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ