Мануела Тотева

Мануела Тотева

Мануела Тотева

Госпожо Тотева, според Евростат България е на водещи позиции в ЕС по дял на жените в науката, технологиите, както и на мениджърски позиции. На какво според вас се дължи това?

- Против съм ясното разделение между мъже и жени в бизнеса, но щом статистиката налага тази рамка, ще кажа, че за мен жената придава добавена стойност в контекста на всеки един проект със своята социална чувствителност и ярка комуникативност в предимно доминиран от мъжкия пол технологичен свят. Ние допринасяме както с креативност, така и със способността за организиране и изпълнение на поредица комплексни задачи в кратки срокове. Струва ми се, че е национална специфика силата, която проличава в характера и визията на българската дама - тя е уверена, изпълнена с енергия, подхожда с гъвкавост спрямо ситуацията и балансира между кариера и личен живот. Това е особено важно конкурентно предимство в областите наука, технологии и управление на екипи и процеси, при които се изисква максимум компетентност и отдаденост.

[[{"fid":"337415","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":69,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

ОГНЯН ТРАЯНОВ

- Динамичните промени, които налагат навлизането на новите технологии, изискват гъвкавост в управленските подходи във фирмата. Как ще посрещнете предизвикателството да осигурите динамична адаптивна структура и разпределение на функциите, за да може оптимално да се използват компетенциите на служителите?

- В момента всеки ден имам уникалната възможност да бъда в досег със световни тенденции в областта на дигитализацията. Да печелим таланти, да запазваме ангажираността им, както и промените на работното място са теми, вълнуващи все повече компании. Трансформацията в областта на човешките ресурси е видима и посоката ще се запази през следващите години. В момента работя в интеркултурна виртуална среда с екип експерти и лидери от Германия, САЩ, Индия, Австралия и други дестинации в различни часови пояси, но с възможността да съберем най-високото ниво компетенции на едно място за пълния успех на даден проект, върху който работим. Смятам, че България е бързо развиваща се страна и се справя успешно в тази посока.

ИРАВАН ХИРА

- Какво правите, за да не отлагате - действия, решения?

- Докато в началото на кариерата си взимах решения много по-бързо и с високо ниво на риск, днес определено забавям и отлагам действията, за да си оставя възможност за гъвкавост в зависимост от странични процеси и фактори. От гледна точка обаче на работните приоритети и ангажименти следя за перфектна организация и прилагане на абсолютна точност. Консервативна съм, в положителния смисъл, спрямо срокове и задължения - нещо, на което ме научи дългогодишната работа за германски компании и което ми помага във всекидневието.

- Какъв съвет бихте дали на младите дами, които искат да успеят в бизнеса или на работното си място?

- Излизайте по-често от зоната си на комфорт и слагайте летвата толкова високо, че дори да не я прескочите, ще сте стигнали по-далеч от мястото, на което сте били преди това.

[[{"fid":"337416","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":861,"width":2536,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ