"Жената е"

Райна Миткова

Райна Миткова

Райна Миткова е завършила международен туризъм в УНСС и има магистратура по бизнес администрация от Courtgil Business School, Хърватия. Кариерата й започва в ИT сектора през 1999 г., а три години по-късно е сред основателите на „Юръп Матрикс“, която през 2005 г. стана част от ЕОS Group в България. Към момента немската компания е представена у нас чрез дъщерните дружества „ЕОС Матрикс“ и „ЕОС Сървисис“. Предлаганите от тях услуги включват събиране на дългове в страната и чужбина и обучения и консултации в областта, изкупуване на вземания, както и софтуер за управление на вземания и правни консултации. Райна Миткова е финалист в конкурса „Мениджър на годината 2009“. 

Бизнес визия

През последните години компанията прави сериозни инвестиции в изкупуване на вземания, като реализира знакови не само за местния пазар, но и за региона сделки. Сред тях са най-големият потребителски портфейл с баланс от 460 млн. лв. и най-големият обезпечен портфейл, възлизащ на над 700 млн. лв. „Ще продължим да работим в тази посока, като развиваме технологиите си и автоматизираме процеси за по-добро и качествено обслужване“, казва Райна Миткова. „Бизнесът, технологиите и изискванията на пазара непрекъснато се променят – да предвиждаш и управляваш тенденциите, а не просто да ги следваш, е сред най-вълнуващите предизвикателства“, казва още тя.

Женски времена

„Новото поколение жени в бизнеса е не по-малко амбициозно и талантливо от нашето. Те идват със свеж поглед и подход и ни помагат да сме в крачка с иновациите и бързите времена, в които живеем. Никога не се упреквам, когато се доверя на млад човек, бил той жена, или мъж. Дори и да сгрешат – това е начинът да се научат и да развият потенциала си като професионалисти. Вярвам, че никой не се учи от чуждите грешки, а само от своите собствени.“

Малките неща

„Обичам да пътувам със семейството си, да откриваме нови места и култури. Преживяванията от външния свят, новите неща, които научаваме, хобитата, по които се увличаме – всеки от нас ги споделя с останалите и така връзката ни става още по-богата. Предизвикваме се един друг да опитваме неща, които иначе бихме подминали – и често те ни стават любими. В момента например чета „Малък наръчник по хюга. Тайните на датчаните за щастлив живот“ на Майк Викинг. Споделям философията за прекарани заедно моменти в уют и близостта с любимите хора като път към щастието. Припознавам времето, в което не правим нищо особено, гледаме филм или си говорим, но заедно и в хармония, като най-големия антидот на стреса.“

Бизнес майка

„Имам две дъщери – на 15 и на 9 години, и син на 3. Всекидневно научавам нещо от тях и да виждам света през техните очи, е това, което ме държи пълна с енергия. Наскоро например бях на семинар през уикенда – когато се прибрах, разбрах, че най-голямата ми дъщеря е направила… сини веган палачинки. Влязла в интернет, свалила рецептата и ги приготвила за цялото семейство за закуска като най-ранобудна. Да наблюдаваш как децата ти се превръщат в уверени, самостоятелни, креативни и грижовни хора, е невероятен подарък.“

Въпроси&отговори

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН: Най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли?

– Със сигурност – да намирам точния баланс между кариерата и семейството ми. Това е особено трудно, когато обичаш и харесваш работата си – да вярваш в мисията и визията на своята компания, да мотивираш хората наоколо и да постигаш професионалните си цели, е удовлетворяващо и вълнуващо, но и отнема време и много усилия. Така лесно попадаш в един съвременен „Параграф 22“: когато си на работа, се притесняваш, че изпускаш безценни моменти със семейството си, а когато си у дома с тях, си мислиш за служебните задачи… За това предизвикателство няма рецепта, но моят опит показва, че първата стъпка за преодоляването му е да си „тук и сега“ във всеки един момент, давайки всичко от себе си и изживявайки го пълноценно. Компенсирам това, че съм работеща майка, като отделям специално време за любимите хора, за да правим заедно нещо, което харесваме – било то йога с дъщерите ми, или уикенд на интересно място със съпруга ми. В тези мигове съм изцяло с тях, зареждам се с положителни емоции, което пък ми позволява да съм по-ефективна в работата си.

– Какъв съвет бихте дали на следващото поколение лидери?

– Да се обграждат с колеги, които са дори по-добри от тях самите. Това съвсем не е лесно, тъй като инстинктивно повечето хора не желаят да бъдат засенчвани, още повече от свои подчинени. Трябва да си достатъчно уверен в себе си, за да можеш да работиш с изключителни професионалисти. В крайна сметка това се отплаща многократно.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: Как и до каква степен технологиите промениха вашия бизнес?

– На пръв поглед събирането на вземания не изглежда иновативен бизнес, но всъщност е точно обратното. Заедно с хората технологиите са най-важните инвестиции, които правим. Само за последната година инвестирахме над 3 млн. лева в съвременни нововъведения и това чувствително променя работата ни в положителна посока. Днес сме способни да управляваме рекордни обеми под формата на обезпечени и необезпечени портфейли, които купуваме благодарение именно на технологиите. Преди години подобна задача би отнела непосилно много време и човешки ресурс. Използваме най-вече технологии, които автоматизират различни процеси. С гордост мога да споделя, че сме едни от първите в EOC групата, които въведохме роботи, например в счетоводния ни отдел голяма част от идващите фактури ги обработва робот и облекчава труда на колегите ни.

ТИМ КУРТ: Какъв тип ментор е бил до вас в хода на професионалното ви развитие?

– Казват, че в живота си всеки трябва да има ментор и съответно на свой ред да стане такъв. Имам късмета да съм била и от двете страни на подобна връзка. Моят ментор беше съдружникът ми, с когото започнахме заедно в сферата на събиране на вземания. Той не само ме напътстваше и съветваше, споделяше опита и знанията си, но и ми направи безценен подарък, като ме научи не какво да мисля, а да мисля. Бях едва на 26 години и когато някой ти гласува подобно доверие, отделя ти от времето си, вижда потенциала у теб, за който ти самият не подозираш – това е и възможност, и отговорност. Вярвам, че тъкмо така се оформих като професионалист, и се стремя на свой ред „да запалвам огъня“ у следващото поколение. Според мен добрият ментор трябва едновременно да вдъхновява и предизвиква, да ти помогне да разгърнеш таланта си и да повярваш в себе си.

– Работите ли на добра воля по различни инициативи като начин да се „отплащате“ на обществото?

– Да, за мен образованието и даването на равен шанс за реализация на децата са изключително важни каузи, за които работя от години. Заедно с Асоциацията на колекторските агенции в България реализираме различни инициативи в посока повишаване финансовата грамотност на гражданите, тъй като това е една от основните причини за задлъжняването. Срещаме се с ученици, популяризираме помагала и наръчници, провеждаме семинари, стараем се да внесем яснота по онези финансови въпроси, които затрудняват широката аудитория и неспециалистите. Кампанията ни „Мисия платено“ е особено активна, като откритите уроци в цялата страна, в рамките на които разискваме въпроси като финансова дисциплина, домашен бюджет, рискове и доверие, са начин наистина да се „отплатим“ на обществото, помагайки за успешната реализация на младите хора. 

ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ: Ако ви кажат, че сте стигнали дотук само заради големия си късмет, какво ще отговорите?

– Със сигурност съм родена с късмет, но само той не стига, за да се озовеш там, където желаеш – и в кариерата, и в личния си живот. Според мен късметът може да ни срещне с правилните хора, да ни предостави подходяща възможност – но без да е подплатен с умения, знания или мотивация, не води доникъде. Предпочитам да се осланям на добро планиране и подготовка, на семейството и колегите, на опита и споделените ни ценности. В това виждам „съставките“ на късмета. Както е казал Томас Джеферсън: „Аз наистина много вярвам в късмета – откривам, че колкото по-усърдно работя, толкова повече късмет имам“.

ДАРИН МАДЖАРОВ: Кой е най-ценният урок, който сте научили от вашия баща?

– Всъщност това е урок, който двамата научихме заедно един от друг, а именно: да бъдеш търпелив. Баща ми по природа е по-прибързан и ставайки родител, а и с възрастта откри, че за хубавите неща си струва да почакаш. Аз от своя страна от малка разбрах, че именно търпението ми дава комфорта на една пълноценна връзка с него. Това е качество, което много ценя и ми е помагало през годините. В моята компания съм от първия є ден – преди вече почти 17 години, – когато бяхме шепа хора, започващи бизнес, който тепърва прохождаше у нас. С много търпение, упорита работа и вяра в споделените ни цели днес сме част от водещия международен доставчик на индивидуализирани финансови услуги EOS Group, който предлага финансова сигурност на своите близо 20 000 клиенти в 26 държави.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ