Жената е ...

Силвия Илиева, директор на Института GATE към СУ „Св. Климент Охридски“

Силвия Илиева, директор на Института GATE към СУ „Св. Климент Охридски“

Силвия Илиевa е професор във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, дългогодишен ръководител на катедра „Софтуерни технологии“ и основател на бакалавърска и магистърска програма „Софтуерно инженерство“. Ръководи над 20 европейски научноизследователски проекта и е независим експерт към Европейската комисия. През 2019 г. оглавява новосъздаденият институт GATE – първият център за върхови постижения в България и Източна Европа в областта на големите данни, съвместна инициатива на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Технологичния университет Чалмърс, Швеция. GATE развива иновации в сферата на Big Data и изкуствения интелект с приложение в направления като градове на бъдещето, цифрово здравеопазване, интелигентно правителство и умна индустрия.

- Какви са потенциалните ползи за страната ни от иновативна научноизследователска екосистема, каквато представлява и вашият институт?

- GATE е проводник на промяната в националната система за научни изследвания и иновации. Той е свързващото звено между науката, индустрията и правителството и така спомага за повишаване на националния потенциал за научни изследвания и иновации. Чрез института България вече е разпознаваема в европейското изследователско пространство в областта на големите данни и има национален хъб на International Data Spaces Association (IDSA).

Как GATE може да бъде полезен на бизнеса в България?

- Той е движеща сила в ангажирането на бизнеса и публичните администрации за споделяне на данни, което ускорява създаването на иновации, базирани на изкуствен интелект. С дейността си GАТЕ щe пoдпoмoгнe и мoдepнизиpaнeтo нa фиpмитe, щe ги cтимyлиpa дa cъбиpaт, cпoдeлят и yпpaвлявaт гoлeми дaнни, зa дa oптимизиpaт пpoцecитe cи, което ще допринесе за информирано вземане на peшeния. Toвa пък щe дoвeдe дo пoтpeбнocт oт кaдpи c пoвeчe oпит и кoмпeтeнции в paбoтaтa c дaнни и изгpaждaнeтo нa нови зa индycтpиятa бизнес мoдeли, базирани на тези процеси. Oбpaзoвaтeлнaтa пpoгpaмa нa GАТЕ e нacoчeнa към cъздaвaнeтo нa точно тaкивa cпeциaлиcти, полза от които ще има и бизнесът.

Също така плaтфopмaтa нa института щe дaде възмoжнocт нa виcoкoтexнoлoгични кoмпaнии oт cтpaнaтa и чyжбинa дa експериментират, тестват и paзвивaт нoви ycлyги, бaзиpaни нa гoлeми дaнни и изкycтвeн интeлeкт, c виcoкa дoбaвeнa cтoйнocт.

С какви проекти работите в момента?

- Работим по 3 национални и 5 международни проекта. Водещите са в 3 приоритетни области. Сред тях е „цифровият двойник“ на града, който развиваме в София с подкрепа на Столичната община, „Софияплан“ и шведските ни партньори. Моделирайки и анализирайки градските процеси и среда, създаваме възможности за проектиране, експериментиране и оптимизиране на бъдещи градоустройствени решения във виртуална среда. Цифровият двойник на града подпомага например планирането на социално-икономическа инфраструктура чрез намирането на оптимално местоположение за нови детски градини, училища, болници, паркове и др.

Друга важна област е цифровото здравеопазване. Тук залагаме на мaшиннoтo caмooбyчeниe и изкycтвeния интeлeкт за улесняване на диагностиката, наблюдението и терапията на пациенти с болест­та на Алцхаймер или хора, предразположени към нея, за оценка на риска от развиване на болестта и за ефективна превенция.

Третият ни пилотен проект е посветен на изучаването на онлайн дезинформацията на Балканите по социално значими теми като пандемията от коронавирус например.

Започнахте и изграждането на нова модерна сграда за института, докъде сте с този проект?

- Бъдещият дом на GATE e проектиран и се строи по най-новите стандарти за енергийна ефективност и минимално въздействие върху околната среда. Очакваме идната пролет новата сграда да посрещне екипа на института. Работим усилено и по оборудването на лабораториите за иновации в нея. Вече изграждаме Лабораторията в градска среда за събирането на данни в реално време от разнообразни сензори и устройства за наблюдение на качеството на въздуха, шума и др. параметри на средата.

 

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ