"Жената е"

Теодора Георгиева

Теодора Георгиева

Теодора Георгиева е изпълнителен директор и член на борда на директорите на ICGB АД – компанията, която отговаря за цялостното управление и развитие на Междусистемната газова връзка между Гърция и България (проекта IGB). „Компанията има комплексна корпоративна структура и голям брой хора, пред които се отчитам, както и заинтересовани лица, които следят развитието на проекта. Основното ми предизвикателство беше свързано с това да създам доверие във всички тях. С течение на времето се научих на търпение и как да се боря по-ефективно – винаги съм казвала, че за мен изграждането на интерконектора е кауза – както в личен, така и в професионален план. Горда съм, че аз и моят екип успяхме да преодолеем редица трудности по пътя, за да стигнем до момента на „първа копка“ и обявяване старта на строителството”, споделя Теодора Георгиева.

Междусистемната газова връзка Гърция – България (IGB) е основополагаща за развитието на газовия пазар у нас и се проектира и изгражда, за да свърже гръцката национална газопреносна система в района на град Комотини (Гърция) и TAP, който свързва Южния газов коридор с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора, като по този начин осигури диверсификация на доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Теодора Георгиева има над 20-годишен опит като стратегически мениджър и ръководител на значими проекти в различни икономически сектори. От 2012 до 2014 г. е била управляващ директор на Nabucco Gas Pipeline Bulgaria. Преди това в продължение на 13 години е работила като финансов директор и прокурист в OMV България, като осем от тях е заемала и поста изпълнителен директор. Теодора Георгиева притежава магистърска степен по финанси от УНСС. Владее английски, немски и руски. Семейна, с две деца.

Мениджърски подход, философия и цели

„Усилието да мотивираш хората си да вървят напред въпреки трудностите, да елиминираш и изчистиш предишни нагласи чрез професионалния си опит и да се доказваш ежедневно чрез делата си. Разбрах, че се изисква голяма смелост, управленски опит и умение да превъзмогнеш разногласията, да интегрираш интересите на всички страни и едновременно с това да отстояваш твърдо принципите и убежденията си.“

Въпроси&отговори

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН: Най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли?

– Постигането на резултати в среда, която е доста уязвима от гледна точка на геополитическо влияние и разнопосочни нагласи, изисква изключителна енергия, професионализъм, последователност и отдаденост. Интеграцията на разнородни интереси, намирането на съмишленици и отстояването на набелязаните цели е сериозно предизвикателство, с което се сблъсквам почти ежедневно. Усилията са много, но въпреки това не се страхувам от провал – надделява желанието да постигна набелязания резултат, намирайки поддръжници. И разбира се, да се уча по пътя.

ДАРИН МАДЖАРОВ: Кои са трите ваши постижения, с които най-много се гордеете?

– На първо място поставям семейството и децата си – те вече пораснаха и доказаха, че за момента се справят добре. Да отгледаш деца и да ги изградиш като стойностни и добри хора, е най-голямото предизвикателство и смятам, че от това по-важно няма.

На второ място бих поставила успеха в професионален план. Считам, че съм постигнала немалко, и то в различни поприща – не съм търсила удобство и комфорт, по-скоро съм от хората, които са готови да приемат нови предизвикателства и да се хвърлят изцяло в тях.

И третото, мисля, че съм съумяла да се запазя като човек и да селектирам стойностни хора около себе си. В нито един момент, без значение позицията, която съм заемала, не е имало самозабравяне от моя страна – запазила съм партньорства и приятелства. Запазила съм и себе си като човек. Китайците казват, че е важен пътят, а не крайната му цел. Аз смятам, че са важни и двете – целите трябва да се постигат, но човек не бива да губи себе си по пътя.

ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ: Ако ви кажат, че сте стигнали дотук само заради големия си късмет, какво ще отговорите?

– Ще кажа, че успехът ми се дължи най-вече на собствените ми усилия и качества. От ден първи съм се борила да докажа какво мога, какви качества и умения притежавам – дори с грешките, които съм допускала, и коригиращите действия след това, всичко, което съм постигнала по пътя, е благодарение на много усилия и труд.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ