3000 българи карат електрически автомобили и мотори

3000 българи карат електрически автомобили и мотори

В момента в България има 3000 електрически превозни средства, съобщи Илия Левков, председател на Управителния съвет на Индустриален клъстер „Електромобили“, цитиран от Econ.bg.

Реалната бройка няма как да се съобщи, тъй като няма официална статистика или регистрирана такава информация. Но приблизително колите на ток у нас към момента са над 1000, включително и такива, които са преработени от стандартни автомобили с бензинови и дизелови двигатели, казва Левков. Заедно с електрическите скутери и други превозни средства, задвижвани от ел.енергия, броят набъбва до над 3000.

В същото време в сряда Министерски съвет прие доклад за изпълнението на Националния план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства. В него се споменава, че към края на 2014 г. регистрираните електромобили в България са 497. Според Левков обаче цифрата не е реална.

„Интересът на българите към електрическите превозни средства е огромен. Това установихме и по време на изложението през март в „Интер експо център“. А и нашата мрежа от представители в страната успешно продават електрически превозни средства. Със сигурност повече от 500“, категоричен е Левков.

По нашите пътища могат да се забележат и дори и луксозни електромобили, като емблематичната Tesla Model S. Един от първите собственици на това невероятно возило беше основателят на Българската фондова борса и независим кандидат за депутат на последните избори за Европарламента Виктор Папазов. Ако човек има късмет, може спокойно да забележи и другите такива коли, които, по информация на Илия Левков от ИКЕМ, в България вече са 15.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ