Българската салата ще е кът за Великденските празници

Българската салата ще е кът за Великденските празници

Българската салата почти ще липсва на пазара за Великден, ще има зелен лук - кромид и чесън, репи и много малко български домати, краставици и зеле. Това казаха пред БТА Георги Кафтанов и Костадин Стаменов - производители на оранжерийни зеленчуци от санданското село Лебница, където 95% от местните жители се занимават с това производство. Подобна е картината още в много селища по поречието на най-голямата река в Югозападна България в общините Струмяни, Сандански и Петрич. Георги Кафтанов е председател, а Костадин Стаменов е зам.-председател на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013", което обединява стотина земеделци от този южен български край.

„Репи ще има, салати - изключително малко, зеле почти нямаме, краставиците ще са вносни, доматите - също около 90% ще бъдат внос. Т.е. домати, краставици, зеле - почти всички количества ще са внос за Великден”, обобщава производителят от Лебница.

„Големите вериги миналата година масово изкупуваха критска салата, която се рекламираше, но не и българска, допълва Стаменов, коментирайки дефицита на българското производство от традиционния зеленчук сега. Донякъде те са прави, защото търсят субсидирана, по-евтина продукция, казва той, а ние получаваме смешни, жълти стотинки за килограм качествени домати, краставици и още три-четири артикула. Извън България ги субсидират много повече, примерно полският домат миналата година се субсидираше 60 стотинки на килограм, ние тая година взехме 16 стотинки, миналата година - 8 стотинки. Това са смешни цени”, смята производителят.

Табели „Български" могат да се видят и в момента пред домати по много от сергиите на пазарите. Според Стаменов много малки количества са действително български.

„Точно затова нашето сдружение и всички производители на оранжерийно производство искаме за всяко едно нещо да има сертификат, да се пише български домат, гръцки домат, полски и т.н., а не да се лъжат клиентите”, споделя Стаменов.

„Български домат в момента няма и не е имало цяла зима, а търговците продават цяла зима български домати. Искаме строги санкции, нямаме нищо против да се продават чужди домати краставици, но да има табела - какво е производството, произходът да се удостоверява със сертификат и т.н. Не може един търговец да се регистрира като земеделски производител и с един декар оранжерии да продава стотици тонове домати. Нас ни задължават да работим с фактури, да се регистрираме по наредба номер 3 и т.н., да си плащаме всички задължения, а един търговец продава стотици тонове и не дава 2 стотинки на държавата. Има си контролни органи в държавата, министерство на земеделието, НАП”, коментира още Костадин Стаменов.

Според официалните данни на Агенцията по стоковите борси и тържища за месец януари-февруари българската продукция на пазара варира от 10 до 14%, а според предлагането на пазара излиза, че едва ли не всичко е българско, като се почне от зелените салати, лука, репите, пресния чесън.

„За домата да не говорим - той пък целогодишно присъства на пазара с етикет "Български", което не е вярно. Реално сега има зелен лук, зелен чесън, репи, които вече са към края. В нашия район салата почти не се намира на този етап и вече се започва спекулативно завишаване на цените, което също е проблем", допълва Георги Кафтанов.

Той не смята за нормално една салата да отива до крайния потребител на цена 2 лева. Нормалната цена, според него, е при земеделския производител да не бъде под 35 стотинки и повече от 50 стотинки, а на пазара търговската надценка да не надвишава 30-40 стотинки за бройка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ