ЮНЕСКО може да защити кулинарните ни продукти

ЮНЕСКО може да защити кулинарните ни продукти

Българските кулинарни продукти могат да влязат под световното културно наследство ЮНЕСКО. Това се отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти.

Това заяви зам.-министърът по земеделие и храни Светлана Боянова по време на изложението Международен земеделски салон в Париж, съобщиха от Министерството на земеделието и храните

Франция вече го е направила, като е вкарала своята кулинария под закрилата на ЮНЕСКО. Наскоро френският министър на културата Митеран Фредерик, когато го попитали кое му е любимото ястие, той отговорил: българското кисело мляко с краставици или както се нарича в България - таратор.

На българския щанд тази година се представя и горнооряховският суджук, вече признат от Европейския съюз като традиционен български продукт.

В началото на годината Асоциацията на месопреработвателите поискаха от Европейската комисия да бъдат вписани като типично български още 6 продукта: два вида пъстърма, филе „Елена”, роле „Трапезица”, врат „Тракия” и „Панагюрска луканка”.

От Асоциацията на месопреработвателите се надяват да получат отговор до 2014 г. дали тези шест продукта ще бъдат вписани от ЕК. След като се регистрират в ЕС, единствено членовете на сдружението ще имат право да го произвеждат. За нарушителите предвидените санкции са в размер от 1 000 до 5 000 лева.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ