Розовото масло стана защитена БГ марка в ЕС
Европейската комисия прибави към европейския регистър на защитените наименования още един български продукт – розовото масло, съобщи БТА.
Отбелязва се, че качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати. Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло, пояснява комисията.
В описанието на продукта се посочва още, че беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия - да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението. Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението.
Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.
В списъка със защитени продукти на ЕС като родни марки вече фигурират Горнооряховския суджук, филе „Елена", луканка „Панагюрска" и роле „Трапезица”.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.