Анализатори: Най-лошото за производителите и потребителите на шоколад тепърва предстои

Анализатори: Най-лошото за производителите и потребителите на шоколад тепърва предстои

Анализатори: Най-лошото за производителите и потребителите на шоколад тепърва предстои

Потребителите могат да усетят ефекта от покачването на цените на какаото, тъй като светът е изправен пред най-големия недостиг на доставки от десетилетия насам, а фермерите в Западна Африка се борят с лошото време, болестите и пропадналите дървета, съобщи CNBC.

Фючърси върху какаото  за доставка през май се повишиха до най-високата си стойност в рамките на деня от 10 080 долара за метричен тон във вторник, преди да завършат деня с 0,3% спад и да се установят на 9 622 долара. Цената на какаото се е увеличила повече от три пъти през последната година, а от началото на тази - с цели 129%.

Главният изпълнителен директор на Hershey Мишел Бък заяви пред CNBC миналия месец, че компанията има стратегия за хеджиране, за да управлява нестабилността на цените. Националната асоциация на производителите на захарни изделия съобщи в имейл, че индустрията работи с търговците на дребно, за да "управлява намаляването на разходите" и да запази шоколада достъпен за потребителите.

Въпреки че големите шоколадови компании бяха добре хеджирани миналата година и не се наложи веднага да прехвърлят високите цени върху потребителите, индустрията може да направи само толкова много, за да поеме разходите, каза Пол Джулс, анализатор на суровини в Rabobank.

Светът е изправен пред най-големия дефицит

в предлагането на какао от повече от 60 години насам и потребителите могат да започнат да усещат ефекта от това в края на тази година или в началото на 2025 г., каза Джоулс. Международната организация по какаото прогнозира дефицит в предлагането от 374 000 тона за сезон 2023-24 г., което е 405% увеличение спрямо дефицита от 74 000 тона през предходния сезон.

"Най-лошото тепърва предстои", казва Джулс. Цените на какаото вероятно ще останат високи за известно време, тъй като няма лесни решения на системните проблеми, пред които е изправен пазарът, каза той.

Според Joules потребителите могат да се сблъскат с по-високи цени или "свиване" под формата на по-малки шоколадови блокчета. Компаниите могат също така да коригират съставките, за да използват по-малко какао в някои продукти, каза той. Най-голям шок ще има при черния шоколад, който е с много високо съдържание на какао, каза анализаторът.

Дейвид Бранч, ръководител на сектора в Института за селскостопански и хранителни продукти на Wells Fargo, заяви, че потребителите могат да видят по-високи цени още на Великден, който е в неделя.

"Като се има предвид, че цените на какаото и другите производствени разходи се повишават постоянно през последната година, вероятно потребителите ще видят скок в цените на шоколадовите бонбони на Великден", каза Бранч на клиентите си в изследователска бележка този месец.

Цените на какаото

се покачват поради прекъсванията на доставките в ключовите страни производителки - Кот д'Ивоар и Гана, заявиха от Joules. Двете страни представляват около 60% от световното производство на какао.

Културите са засегнати от болестта "черни шушулки" и вируса на набъбналите леторасти, а много дървета са надхвърлили максималния си потенциал за добив, тъй като от началото на 2000 г. не е провеждан голям цикъл на засаждане, каза Joules.

Проливните дъждове изострят проблемите с болестите, казва Бранч, а метеорологичното явление Ел Ниньо също е довело до по-сухи условия, което е довело до по-ниски добиви на какао през предходните години. Сезонните ветрове харматан тази година са били по-екстремни, което също се е отразило на добивите, каза Бранч.

Фермерите в Кот д'Ивоар все по-често се отказват от производството на какао в полза на по-доходоносни култури като каучука, казва Джулс. Правителствата на Гана и Кот д'Ивоар са определили фиксирани цени за фермерите в началото на сезона, така че те не се възползват от сегашното повишение, каза анализаторът.

Скорошното покачване вероятно се дължи на паника сред някои търговски купувачи, а не на пазарни спекулации, каза Жул. Според анализатора купувачите виждат мащаба на дефицита на предлагане и се опитват да си осигурят наличното какао.

Спекулантите допринесоха за ранния етап на ралито миналата година, тъй като заложиха на по-високи цени, увеличавайки дългите си позиции, каза Джоулс, но тази година те напускат тези позиции, за да реализират печалби.

Скокът на цените засегна шоколадовия гигант Hershey, който отчита ниски приходи за годината. Акциите на Hershey са се понижили с около 22% през последните 12 месеца, докато акциите на Nestle, листвани в Швейцария, са се понижили с около 13% през същия период.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ