Лектори

Модератор Виктор Божинов

Модератор Виктор Божинов

режисьор, продуцент, сценарист

Виктор Божидаров Божинов е роден на 23 януари 1972 г. В София. Завършил е специалност „Филмова и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с художествен ръководител проф. Христо Христов.

Докато следва, негови курсови работи са участвали в селекциите на някои от най-престижните международни фестивали за късометражни филми (Мюнхен, Оберхаузен, Тампере, Клермон Феран, Драма, Монтекатини).

Работил е като асистент-режисьор в редица международни продукции с някои от най-авторитетните режисьори на световното кино (Режис Варние, Фолкер Шльондорф, Ули Едел, Майкъл Аптед, Братя Тавиани и Тимур Бекмабетов).

В периода 2007-2009 г. работи като втори режисьор в Русия. Проектите, в които участва, са продуцирани от големите Холивудски мейджъри - Сони Пикчърс, Уорнър и Фокс. През 2013 г. е режисьор и креативен продуцент на руската адаптация на американския сериал „Кости“ (Bones).

След 2009 г. активно участва в създаването на новата вълна от успешни български телевизионни сериали. Режисирал и консултирал производството на голяма част от епизодите на „Стъклен дом“, “Столичани в повече“, „Кантора Митрани“, “Връзки“, “Пътят на честта“, “Отдел Издирване“.

Активно участва в създаването на най-успешния български телевизионен сериал „Под прикритие“, продуциран от БНТ. Режисира и участва в написването на сценариите на 3/4 от всички епизоди. 

През 2022 година е режисьор и креативен продуцент на 12-серийния сериал за БНТ „Вина“.

През периода 2015 – 2017 г. работи по първия си игрален пълнометражен филм “Възвишение” по романа на Милен Русков. Премиерата се състоя на 10 ноември 2017 г. на над 65 екрана в цялата страна, като това е най-широко разпространеният български филм до момента. Гледан е от над 140 000 зрители, което го прави най-гледаният български филм за последните 9 години. Задържа се на екран в кината в продължение на 12 месеца, което е прецедент в новата история на българското кино. Филмът „Възвишение“ зае първа позиция по гледаемост и в платформата на HBO.

През 2021 г. по екраните излиза комедийната драма „Голата истина за група Жигули“ и въпреки Ковид пандемията се превръща в най-гледано филмово заглавие по екраните на страната, събирайки над 150 000 зрители с над 1 380 000 приход от билети, което го нарежда на 2ро място за последните 30 години.

През 2022 г. се състоя и премиерата на последния му игрален филм „Бягство“. 

Работи усилено и по екранизацията на романа „Чамкория“ на Милен Русков.

От 2016 година е Председател на Управителния съвет на Филмаутор.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ