Лектори

Музикален изпълнител Сион Найман

Музикален изпълнител Сион Найман

виолончелист

Сион Найман е роден през 2002 година в град Антверпен, Белгия, в международно семейство.


Той започва да свири на виолончело на шест годишна възраст в класа на Даниела Черпокова в НМУ "Л. Пипков" в София, България. По-късно специализира при проф. Ромен Гариу в Консерваторията L’Haÿ-les-Roses в Париж, Франция. В момента той е студент на проф. Йенс Петер Майнц в Берлинския университет на изкуствата.


През годините той посещава майсторски класове на виолончелисти като Стефан Попов, Миклош Перени, Ласло Фенйо, Мишел Щраус, Жером Перноо, Троелс Сване, Франсоа Гий, Кирил Родин, Денис Северин и др.

Сион е носител на първи награди от множество национални и международни конкурси, като Концертино Прага и Международният конкурс по виолончело "Карл Давидов". Той е също лауреат на Международния конкурс по виолончело "Давид Попер", Музикален конкурс "Кантус Фирмус", Международният конкурс "Млади виртуози" и др. Той е номиниран за Млад музикант на годината от Българското национално радио и е стипендиант на Фондация "Стоян Камбарев".


Камерната музика сякаш неусетно става част от музикалния живот на Сион и отскоро той си партнира с цигуларката Лора Маркова, което води до успешни концерти в България и Европа. Печелят първи награди на конкурсите "Музиката и Земята" и "Кантус Фирмус" в България и специалната награда на фондация "Бохуслав Мартину" на конкурса "Концертино Прага". На сцената Сион си партнира с прочути музиканти като Джулиано Мецоканте, Венета Нейнска, Александру Гавриловичи, Франциска Хьолшер, Ромен Гариуд, Марко Йльонен, Александър
Гордън и др.


Той е солирал с Оркестъра на чешкото национално радио, Камерния оркестър на Талин, Филхармония Плевен, Филхармония Сливен и Оперен оркестър Варна, и е концертира по фестивали в Белгия, България, Чехия, Италия, Австрия, Швейцария, Германия и Финландия.


Сион свири на българско виолончело направено от лютиера Апостол Калоферов.
 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ