Учени създадоха шоколад против остаряване

Учени създадоха шоколад против остаряване

"Може да звучи твърде хубаво, за да е истина, но учени са разработили шоколад, за който обещават, че намалява появата на бръчки и състаряването на кожата", посочва в сайта на "Дейли Телеграф" Сара Нептън. 

Разработката е дело на екип от университета "Кеймбридж". Тя може да освободи от чувството за вина при похапването на шоколад хиляди жени по света, коментират с усмивка наблюдатели.

Става дума за "Естечок" - шоколад от лабораторията на "Кеймбридж", който увеличава нивата на антиоксидантите и повишава кръвообращението в тялото, за да предотврати нежеланите линии по кожата и да я поддържа гладка и млада на вид. Едно парченце от 7,5 грама съдържа същото количество от антиоксиданта астаксантин, както парче сьомга от Аляска и полифенолите, борещи се със свободните радикали в какаото на 100 грама черен шоколад. Създателите казват, че шоколадът може да промени кожата на 50-60 годишен човек до такава степен, че той да изглежда като на 20-30 години. Лабораторни тестове са показали, че след 4 седмици хранене с него всеки ден, доброволци са имали по-малко възпаления на кожата и повишен кръвен поток в кожната тъкан. 

Разработката е на д-р Иван Петяев - бивш изследвател на Кеймбриджкия университет и създател на биотехнологичната компания Lycotec. "Използваме същия антиоксидант, който прави златните рибки златни и фламингото розово", твърди той. "В клинични изследвания наблюдавахме намаляване на възпаляването на кожата и подобряване на състоянието на тъканите й", казва докторът. 

Едно парченце от шоколада съдържа 38 калории, което го прави безопасен и за диабетици. 

"Естечок" няма да се продава свободно в британските масови супермаркети. Продуктът, наричан "шоколада за красота на Кеймбридж" ще се поръчва индивидуално и ще пристига на адреси до 3 седмици. Той ще бъде предложен от следващия месец и за свободна продажба, но само в луксозни вериги в страната. Все още не е ясно каква ще бъде цената му, но се очаква да е висока. Тя ще стане известна, когато бъде представен официално на предстоящата през март в Лондон Глобална среща за иновации в хранителната индустрия. 

Експерти от университета на Глазгоу и Университетския колеж в Лондон предупреждават, че са необходими още лабораторни изследвания, които със сигурност да потвърдят подмладяващото въздействие на продукта. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ