7 мита за захарта, на които не бива да вярваме

В днешно време се разпространява много погрешна информация за консумацията на захар и влиянието й върху здравето.
Ето няколко мита за захарта, които е важно да бъдат развенчани, според сайта Lifehack.org.
- "Захарта причинява хиперактивност".
Този често срещан мит беше разбит от учените след обширно проучване. В изследване родители били помолени да наблюдават поведението на децата си след като изследователите им дали захар. Поведението на всички деца било описано като "проблемно и хиперактивно". В действителност на децата не била дадена никаква захар. Този мит изглежда правдоподобен, защото захарта се консумира в социални обстановки (партита, събития, конференции), на които има много други стимули, които не са свързани с храната – аудио и визуални, които могат да повлияят на настроението.
- "Захарта е основната причина за развиване на диабет".
Тя не е основният виновник за хората, които се разболяват от диабет, който по-скоро е резултат от заседнал начин на живот, лоши хранителни навици и генетика. Натрупването на нездравословни калории определно допринася за това заболяване, но самата консумация на захар няма автоматично да ви застраши.
- "Кафявата захар има по-голяма хранителна стойност от бялата".
Сигурно сте чували, че белият хляб е много вреден и сте забелязали тенденцията хората да се хранят вече не само с пълнозърнест хляб, а и с кафяв ориз. Това правило, за съжаление, не важи за захарта! На кафявата захар просто й е добавена меласа. Моля, обърнете внимание, че има разлика между нерафинирана и сурова тръстикова захар, която има кафяв оттенък и е напълно различна като хранителна стойност.
- "Натуралната захар е най-полезна".
Напоследък в супермаркетите се появи „алтернативна захар”. Кокосовата захар, сиропът от агаве (който се добива от растението агаве, което расте в тропическите и пустинни райони на Мексико) и захарта от фурми се рекламират като по-здравословни варианти на рафинираната версия. Това твърдение е погрешно, защото тялото винаги ще ги преработва по един и същи начин. Тези натурални захари имат добавени минерали, но количеството е минимално. Трябва да се употреби много по-голямо количество, за да се извлече полза.
- "Етикетите "без захар" показват, че продуктът е по-здравословен".
Ако храната в чинията ви не съдържа захар, значи наистина е по-здравословна за тялото ви, но не се доверявайте на етикетите, на които пише „без захар”. Този надпис често означава, че захарта е заменена с изкуствени подсладители, а те могат много да ви навредят. По-добре е да консумирате натурална захар в умерени количества, отколкото някакво количество изкуствени подсладители.
- "Избягвайте плодовете, защото съдържат твърде много захар".
Плодовете съдържат голямо количество естествени захари, наречени фруктоза. За разлика от бисквитите или парче торта, плодовете имат други важни хранителни вещества – разтворими фибри, които понижават холестерола и имат противовъзпалителни свойства, както и витамини и антиоксиданти, които предотвратяват болестите. Неразтворимите фибри в плодовете следят поглъщането на захарта в кръвта и помагат да се чувствате заситени по-дълго.
- "Щом няма добавена захар в продукта, значи няма да имате проблеми".
Само защото етикетът на някой хранителен продукт твърди, че няма добавена захар в него, това не означава, че няма никаква. Много е важно да откривате различните „маскировки” на захарта. Могат да се крият зад имена като декстроза, високофруктозен царевичен сироп, малцов сироп, фруктоза и плодови концентрати. Едно неписано правило е, че всичко, което завършва на „-тоза” се превежда като „захар”.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Samsung и SK Hynix ще се включат в проекта Stargate на OpenAI
Технологии |Инвестиционната компания Bain Capital е подала оферта за купуване на веригата Costa Coffee
Компании |Само две търговски вериги са публикували цените си на сайта "Колко струва"
България |Милиони евро и хиляди контейнери са конфискувани при разследване за незаконен внос от Китай в Гърция и други европейски страни
Бизнес |Безопасност: Отборът на Барселона отлага завръщането си на легендарния стадион „Камп Ноу“
Спорт |Бойко Борисов предлага да се закрие ДАИ
Политика |Нови директиви пред генералите: Военни сили за бързо реагиране ще потушават граждански безредици в САЩ
Свят |ДСБ предлагат паркоместата в сградите да получат отделна имотна партида
Политика |Едно от пет работни места в туризма ще останат незаети в Европа през следващото десетилетие
Свят |България започва нов сондаж за природен газ в Черно море
Политика |Планината на седемте цвята: Перуанската звезда на Instagram
Любопитно |Зеленски: Положението в Запорожката АЕЦ е критично
Свят |От 8 октомври ще санкционират търговците, които вдигат цените необосновано
България |ADVERTORIAL

Официално отвори врати AYA Estate Vineyards – първата в България и региона винарна и галерия за съвременно изкуство

Vivacom с три отличия от престижния конкурс Forbes HR & Employer Branding Awards 2025

Коментари
Няма въведени кометари.