7 мита за захарта, на които не бива да вярваме

7 мита за захарта, на които не бива да вярваме

7 мита за захарта, на които не бива да вярваме

В днешно време се разпространява много погрешна информация за консумацията на захар и влиянието й върху здравето.

Ето няколко мита за захарта, които е важно да бъдат развенчани, според сайта Lifehack.org. 

  • "Захарта причинява хиперактивност". 

Този често срещан мит беше разбит от учените след обширно проучване. В изследване родители били помолени да наблюдават поведението на децата си след като изследователите им дали захар. Поведението на всички деца било описано като "проблемно и хиперактивно". В действителност на децата не била дадена никаква захар. Този мит изглежда правдоподобен, защото захарта се консумира в социални обстановки (партита, събития, конференции), на които има много други стимули, които не са свързани с храната – аудио и визуални, които могат да повлияят на настроението.

  • "Захарта е основната причина за развиване на диабет". 

Тя не е основният виновник за хората, които се разболяват от диабет, който по-скоро е резултат от заседнал начин на живот, лоши хранителни навици и генетика. Натрупването на нездравословни калории определно допринася за това заболяване, но самата консумация на захар няма автоматично да ви застраши.

  • "Кафявата захар има по-голяма хранителна стойност от бялата". 

Сигурно сте чували, че белият хляб е много вреден и сте забелязали тенденцията хората да се хранят вече не само с пълнозърнест хляб, а и с кафяв ориз. Това правило, за съжаление, не важи за захарта! На кафявата захар просто й е добавена меласа. Моля, обърнете внимание, че има разлика между нерафинирана и сурова тръстикова захар, която има кафяв оттенък и е напълно различна като хранителна стойност.

  • "Натуралната захар е най-полезна". 

Напоследък в супермаркетите се появи „алтернативна захар”. Кокосовата захар, сиропът от агаве (който се добива от растението агаве, което расте в тропическите и пустинни райони на Мексико) и захарта от фурми се рекламират като по-здравословни варианти на рафинираната версия. Това твърдение е погрешно, защото тялото винаги ще ги преработва по един и същи начин. Тези натурални захари имат добавени минерали, но количеството е минимално. Трябва да се употреби много по-голямо количество, за да се извлече полза.

  • "Етикетите "без захар" показват, че продуктът е по-здравословен". 

Ако храната в чинията ви не съдържа захар, значи наистина е по-здравословна за тялото ви, но не се доверявайте на етикетите, на които пише „без захар”. Този надпис често означава, че захарта е заменена с изкуствени подсладители, а те могат много да ви навредят. По-добре е да консумирате натурална захар в умерени количества, отколкото някакво количество изкуствени подсладители.

  • "Избягвайте плодовете, защото съдържат твърде много захар". 

Плодовете съдържат голямо количество естествени захари, наречени фруктоза. За разлика от бисквитите или парче торта, плодовете имат други важни хранителни вещества – разтворими фибри, които понижават холестерола и имат противовъзпалителни свойства, както и витамини и антиоксиданти, които предотвратяват болестите. Неразтворимите фибри в плодовете следят поглъщането на захарта в кръвта и помагат да се чувствате заситени по-дълго.

  • "Щом няма добавена захар в продукта, значи няма да имате проблеми". 

Само защото етикетът на някой хранителен продукт твърди, че няма добавена захар в него, това не означава, че няма никаква. Много е важно да откривате различните „маскировки” на захарта. Могат да се крият зад имена като декстроза, високофруктозен царевичен сироп, малцов сироп, фруктоза и плодови концентрати. Едно неписано правило е, че всичко, което завършва на „-тоза” се превежда като „захар”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ