Експерт по хранителни отравяния изброява 6 храни, които не яде
След като е работил над 20 години, работейки по съдебни дела за хранителни отравяния, Бил Марлър просто спира да яде определени храни, пише Obekti.bg.
Ето кои са храните, които е изключил от менюто си след като е спечелил 600 милиона долара за клиенти със случаи на хранителни инфекции. Опитът му го е убедил, че тези храни „просто не си струват риска“.
1. Сурови стриди
Марлър казва, че в последните пет години е виждал повече хранителни заболявания, свързани с морски мекотели, отколкото в предишните две десетилетия. Виновникът: затоплящите се води. Нагряването на световния океан води до увеличаване на микробите, които поглъщат консуматорите на сурови стриди.
2. Предварително нарязани и измити плодове и зеленчуци
Марлън казва, че бяга от тях „като от чума“. Удобството може да е хубаво нещо, но през колкото повече ръце минава храната, това означава по-голям шанс за замърсяване и рискът не си струва.
3. Сурови кълнове
Огнищата на зарази в кълновете са изключително често срещани в последните две десетилетия. Най-честите случаи са на салмонела и E. coli.
„Случаите са прекалено много, за да бъдат пренебрегнати. Това са продукти, които не консумирам изобщо.“
Вижте още: Какво не ядат експертите в хранителната индустрия
4. Полусурово месо
Съжаляваме, готвачи: не ни предлагайте пържолата „алангле“. Според Марлър месото трябва да се нагрее поне до 160 градуса в дълбочина, за да се убият болестотворните бактерии.
5. Сурови яйца (домашна майонеза и пр.)
За онези от вас, които помнят епидемията от салмонела през 80-те и 90-те години, това се разбира от само себе си. Според Марлър шансът да получите хранително отравяне от сурови яйца днес е много по-нисък, отколкото преди 20 години, но все пак той предпочита да не рискува.
6. Непастьоризирано мляко и сокове
Все повече нараства движението, което насърчава хората да пият „сурово“ мляко, обяснявайки, че пастьоризирането намалява хранителната стойност. Марлър казва, че пастьоризирането не е опасно – „суровите“ напитки могат да бъдат опасни – възможността от замърсяване с бактерии, вируси и паразити е много по-голяма, когато е пропусната най-елементарната мярка за сигурност.
Източник: IFLScience.com
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Как да научите мозъка си да преодолее перфекционизмa?
Техники за успех |Цитат на деня
Цитат на деня |Target възприема нов маркетинг подход за колаборацията си с Woolrich
Маркетинг |На днешната дата, 2 ноември. Рождениците днес
На днешната дата |„Политико“: България проучва възможности за изключение от американските санкции срещу „Лукойл“
България |Турски криптоизмамник, осъден на над 11 000 години затвор, е открит мъртъв в килията си тази сутрин
Свят |Target възприема нов маркетинг подход за колаборацията си с Woolrich
Маркетинг |Как да научите мозъка си да преодолее перфекционизмa?
Техники за успех |„Политико“: България проучва възможности за изключение от американските санкции срещу „Лукойл“
България |Китайският президент Си Дзинпин предлага създаване на глобален орган за регулиране на изкуствения интелект
Технологии |На днешната дата, 2 ноември. Рождениците днес
На днешната дата |Уолстрийт смята, че токенизацията ще промени световните пазари. Сега е ред на златото
Финанси |Пентагонът е дал зелена светлина за предоставяне на „Томахоук“ на Украйна. Решението е в ръцете на Тръмп
Свят |ADVERTORIAL
Кредитните карти на Fibank вече предлагат разсрочване на вноски без оскъпяване
Интер Експо Център представя изцяло обновен конгресен етаж и модернизирани изложбени зали – ново ниво в организацията на събития у нас
Коментари
Няма въведени кометари.