Мазната риба подобрява паметта

Мазната риба подобрява паметта

От години знаем, че рибата е много полезна храна и трябва да се яде поне веднъж седмично. В навечерието на Никулден  новозеландски учени усатновиха, че рибата е важна за поддържане на оптимално състояние на мозъка и предотвратяване на деменция.

Мазната риба - сьомга, скумрия, пъстърва, сардини и др. - може да подобри паметта с 15 процента, пише „Дейли мейл”.

За изследването учените са давали хранителни добавки с омега-3 мастната киселина DHA в продължение на шест месеца на 176 здрави доброволци, като оценявали когнитивните им функции и паметта им и ги сравнявали с тези на група, взимаща плацебо. Резултатите показали особено добър ефект на добавките при мъжете – 15%. При жените той бил до 7%.

DHA (докозахексаенова киселина) е една от най-концентрираните мазнини в мозъка. Тя се отразява върху когнитивни функции като памет и работна памет, доказаха учените от университета "Маси". Това са едни от най-важните функции на мозъка за ежедневни дейности. Тялото ни обаче не може да я произвежда и тя трябва да се приема с храната.

Лекарите препоръчват да се яде риба поне два пъти седмично. Добре е едната порция да е мазна риба.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Британският вътрешен министър Шабана Махмуд обяви радикални реформи в системата за убежище, вдъхновени от Дания
На днешната дата, 16 ноември. Имен ден празнува Матей
Защо „перфектно“ често е враг на „добро“?
Слънце и високи температури в края на уикенда
Плаващо устройство превръща дъждовните капки в електричество
Останете близо до потенциалните клиенти въпреки тенденцията за дигитален детокс
Зеленски обяви смени в ръководствата на ключови енергийни компании
21-годишно проучване свързва пародонтозата и кариесите с повишен риск от инсулт