Мазната риба подобрява паметта
От години знаем, че рибата е много полезна храна и трябва да се яде поне веднъж седмично. В навечерието на Никулден новозеландски учени усатновиха, че рибата е важна за поддържане на оптимално състояние на мозъка и предотвратяване на деменция.
Мазната риба - сьомга, скумрия, пъстърва, сардини и др. - може да подобри паметта с 15 процента, пише „Дейли мейл”.
За изследването учените са давали хранителни добавки с омега-3 мастната киселина DHA в продължение на шест месеца на 176 здрави доброволци, като оценявали когнитивните им функции и паметта им и ги сравнявали с тези на група, взимаща плацебо. Резултатите показали особено добър ефект на добавките при мъжете – 15%. При жените той бил до 7%.
DHA (докозахексаенова киселина) е една от най-концентрираните мазнини в мозъка. Тя се отразява върху когнитивни функции като памет и работна памет, доказаха учените от университета "Маси". Това са едни от най-важните функции на мозъка за ежедневни дейности. Тялото ни обаче не може да я произвежда и тя трябва да се приема с храната.
Лекарите препоръчват да се яде риба поне два пъти седмично. Добре е едната порция да е мазна риба.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.