Ракията лекува

Стига да не прекаляваме, консумацията на ракия може да повиши способността да се съсредоточаваме и да намали нивото на лошия холестерол, показва ново проучване, цитирано от БГНЕС.
Умерената консумация на алкохол влияе благоприятно върху кръвното налягане. Хората, които пият редовно малки количества ракия, по-рядко боледуват от сърдечни проблеми и високо кръвно налягане. Само една чашка лекува възпаления на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в които се намират мастни натрупвания. При спукване те могат да доведат до инфаркт, а също и до образувание на тромби.
Ако има обаче дългогодишна употреба на алкохол в големи количества, ефектът е обратен. Кръвното се повишава, а много често се стига и до удебеляване на сърдечния мускул и хипертония.
Домашната ракия обаче крие рискове за здравето, предупреждава проф. Марин Маринов, специалист по технология на високоалкохолните напитки. Пред "Труд" той обясни, че в домашни условия производството на ракия става при неконтролирани ферментационни условия. Крайните продукти от ферментацията, освен етанол и други полезни вещества, включват и вредни компоненти. Между тях на първо място са метанол (метилов алкохол), циановодородна киселина, (която се появява само при преработката на костилкови плодове), завишени количества на висши алкохоли - пропилов, изобутилов, изоамилов и други. Натрупват се летливи мастни киселини - оцетна, пропионова, маслена, валерианова и др. Тези вредни вещества при дестилацията на ферментиралите материали преминават в ракиите и вредят на консуматора.
"При по-високи дози се стига до отравяне. Метиловият алкохол влияе вредно върху зрението на хората, циановодородната киселина е силно отровен компонент. За един човек със средна телесна маса отровната доза е 50 милиграма. Висшите алкохоли при прекалена консумация са канцерогенни, влияят негативно върху нормалното функциониране на човешките органи, в това число и на мозъка. Летливите мастни киселини в завишени количества пречат на нормалното функциониране на органите и най-вече на черния дроб. Затова не бива да се рискува, а да се знае, че качествена ракия се получава от промишлено произвеждани ферментирали продукти", обясни проф. Маринов.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Удължиха срока, в който общините трябва да изготвят общите си устройствени планове
Политика |Музикални лейбъли са близо до сключване на сделки за лицензиране на изкуствен интелект
Компании |Южна Корея преговаря със САЩ за получаване на права за преработка на ядрено гориво
Свят |Затягат режима за операторите на дронове
Политика |За първи път: Падат продажбите на най-големия производител на електрически коли в света
Автомобили |Гърция сваля цените на 1000 стоки от първа необходимост в супермаркетите
Икономика |Белият дом замрази 26 милиарда долара за щатите, управлявани от Демократическата партия
Политика |Земетресение разлюля София
България | Advertorial |Първи сняг на Витоша. Столична община опесъчава пътищата (Снимки)
Общество |Лондон изпадна от Топ 20 на световните пазари за първично публично предлагане
Финанси |Времето: Силен вятър с дъжд, а в планините и от сняг, носи захлаждане
България |Започва плановият 90-дневен ремонт на топлопреносната мрежа в "Дружба" 2
ЕС |Ледниците в Швейцарските Алпи са намалели рязко за последните 12 месеца
Наука и Здраве |ADVERTORIAL

Официално отвори врати AYA Estate Vineyards – първата в България и региона винарна и галерия за съвременно изкуство

Vivacom с три отличия от престижния конкурс Forbes HR & Employer Branding Awards 2025

Коментари
Няма въведени кометари.