Ракията лекува
Стига да не прекаляваме, консумацията на ракия може да повиши способността да се съсредоточаваме и да намали нивото на лошия холестерол, показва ново проучване, цитирано от БГНЕС.
Умерената консумация на алкохол влияе благоприятно върху кръвното налягане. Хората, които пият редовно малки количества ракия, по-рядко боледуват от сърдечни проблеми и високо кръвно налягане. Само една чашка лекува възпаления на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в които се намират мастни натрупвания. При спукване те могат да доведат до инфаркт, а също и до образувание на тромби.
Ако има обаче дългогодишна употреба на алкохол в големи количества, ефектът е обратен. Кръвното се повишава, а много често се стига и до удебеляване на сърдечния мускул и хипертония.
Домашната ракия обаче крие рискове за здравето, предупреждава проф. Марин Маринов, специалист по технология на високоалкохолните напитки. Пред "Труд" той обясни, че в домашни условия производството на ракия става при неконтролирани ферментационни условия. Крайните продукти от ферментацията, освен етанол и други полезни вещества, включват и вредни компоненти. Между тях на първо място са метанол (метилов алкохол), циановодородна киселина, (която се появява само при преработката на костилкови плодове), завишени количества на висши алкохоли - пропилов, изобутилов, изоамилов и други. Натрупват се летливи мастни киселини - оцетна, пропионова, маслена, валерианова и др. Тези вредни вещества при дестилацията на ферментиралите материали преминават в ракиите и вредят на консуматора.
"При по-високи дози се стига до отравяне. Метиловият алкохол влияе вредно върху зрението на хората, циановодородната киселина е силно отровен компонент. За един човек със средна телесна маса отровната доза е 50 милиграма. Висшите алкохоли при прекалена консумация са канцерогенни, влияят негативно върху нормалното функциониране на човешките органи, в това число и на мозъка. Летливите мастни киселини в завишени количества пречат на нормалното функциониране на органите и най-вече на черния дроб. Затова не бива да се рискува, а да се знае, че качествена ракия се получава от промишлено произвеждани ферментирали продукти", обясни проф. Маринов.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.