Учени: Пресните плодове са по-полезни от фрешовете

Учени: Пресните плодове са по-полезни от фрешовете

Учени: Пресните плодове са по-полезни от фрешовете

Ябълка или банан на ден могат да намалят риска от инфаркт и инсулт с до една трета, смятат учени на Оксфордския университет в Англия. 

Изследователите са проследили хранителните навици на половин милион възрастни в Китай в продължение на 7 години, съобщава в.  "Дейли експрес", цитиран от БТА. Те са открили, че порция от 100 грама свежи плодове, която се равнява на една ябълка или един банан, на ден може да редуцира смъртта от сърдечносъдови заболявания с една трета.

Ключът към откритията им е, че плодът трябва да е пресен, тъй като всякакъв вид преработка, включително и блендирането за смутита, отслабва полезните му качества.

Сърдечните заболявания причиняват повече от една четвърт (27%) от смъртните случаи във Великобритания, където на всеки три минути и половина някой получава инсулт.

"Връзката между консумацията на плодове и риска от сърдечносъдови заболявания се забелязва още по-лесно в Китай, където много от хората почти не приемат плодове", коментира д-р Хуайдун Ду от Оксфордския университет.

Тъй като плодовете са богат източник на калий, фибри, антиоксиданти и много ограничено количество калории и натрий, учените все още не са установили точно кои вещества предпазват от здравословни проблеми.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ