2500 археолози настояват Британският музей да върне на Египет Розетския камък

2500 археолози настояват Британският музей да върне на Египет Розетския камък

2500 археолози настояват Британският музей да върне на Египет Розетския камък

Над 2500 учени и археолози настояват Британския музей в Лондон да върне Розетския камък в родината му Египет. Петицията е инициирана от египетския министър-председател Мостафа Мадбули, който  официално поиска връщането стелата, заедно с 16 други артефакта, които са били незаконно изнесени от страната. Подписката е подкрепена от известния египетски археолог и бивш министър на антиките Захи Хауас.

„Преди само правителството искаше египетски артефакти, но днес това са и хората, които искат обратно собствената си култура”, подчерта Моника Хана, археолог, активен участник в кампанията, пред CBS News.  

Розетският камък, който е на 2200 години, е изписан с йероглифи, древноегипетско демотично писмо и старогръцки. Той е открит през 1799 г. по време на Наполеонова кампания в Египет. Войниците на Наполеон се натъкват на стелата от черен гранит, докато строят крепост близо до град Рашид или Розета. В последвала морска битка той е плячкосан от англичаните и става един от най-важните експонати в Британския музей от 1802 г. Но не британците, а французин - Жан Франсоа Шамполион, историк, ориенталист и лингвист, успява да разчете египетските йероглифи и да разчете Розетския камък.

„Конфискуването на камъка от Розета, наред с други артефакти, е акт на посегателство върху египетската културна собственост и идентичност и е пряк резултат от културно колониално насилие срещу египетското културно наследство. Присъствието на тези артефакти в Британския музей до ден днешен подкрепя миналите колониални усилия за културно насилие. Историята не може да бъде променена, но може да бъде коригирана и въпреки че политическото, военно и правителствено управление на Британската империя се оттегли от Египет преди години, културната колонизация все още не е приключила“, е записано в петицията, информира ARTnews.

Британският музей заяви, че никога не е постъпвало официално искане от Египетското правителство за връщането на стелата. Изложеният в Египетския музей в Кайро експонат е копие.

Тази година бяха подновени и усилията за връщане на други предмети, съхранявани от Британския музей, които са били незаконно придобити, включително мраморите от Партенона, изнесени от Гърция от лорд Елгин. Открити наскоро документи доказват, че той не е плащал митнически данъци за тях. Новоизбраният министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс наскоро заяви, че не подкрепя връщането на мраморите от Партенона на Гърция, припомня изданието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ