2015: Годината, която бие всички температурни рекорди

2015: Годината, която бие всички температурни рекорди

2015 ще е първата година, която прескача прага от повишаване на средната годишна температура с 1 градус по Целзий в сравнение с температурите от прединдустриалната епоха (1850 - 1900).  Това предупреждава Британската метеорологична служба Met Office, която обяви данните за първите девет месеца на годината, цитирана от "Ню Йорк Таймс".

От януари до септември средната годишна температура на земната повърхност се е повишила с 1,02 градуса.

Учените отбавна предупреждават, че повишаването на средната температура с 2 градуса ще има непредвидими за човечеството последствия.

Световната метео организация от своя страна съобщи, че прагът от 400 частици на милион концентрация на въглеродния двуокис в атмосферата ще бъде достигнат съвсем скоро. В седмицата около 1 ноември обсерваторията м Мауна Лоа (Хавай) е регистрирала концентрация от 399, 06 на милион. Такива нива са безпрецедентни от плиоцена (преди 5,3 – 2,6 млн. години) насам, когато нивото на океаните се е колебаело между 5 и 40 метра над сегашното и когато са се появили първите представители на човешкия род - Homo habilis и  Homo rudolfensis. Нивата на въглеродния двуокис в атмосферата са били около 270 частици на милион в прединдустриалната епоха и не са надхвърляли никога 300 частици на милион през последните 1 млн. години.

Концентрацията на въглеродния двуокис е невидима заплаха, която обаче става осезаема с повишаването на температурите и ръста на бедствията – горещи вълни и наводнения, топенето на ледниците, повишаването киселинността и на нивата на океаните. Навлизаме в непознати територии и се вдижим с плашещо темпо, коментира генералният секретар на Световната метео организация Мишел Жаро, цитиран от "Монд"

2015 г. ще е една от годините с най-мощен Ел Ниньо. Природният феномен, който се появява през 3 до 7 години и вдига температурите в тропическите райони на Тихия океан, повишава и температурата на земната атмосфера и засилва тенденцията на глобално затопляне.   

Според статистиката, която обхваща 1629 месеца от 1880 г. насам, от десетте най-топли месеца в този период, шест са тази година, а тя още не е завършила.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
Италиански прокурори обвиниха 7 души и 2 фирми във връзка с дефектните части за самолетите Boeing
S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Сърбия от "BB+" на "BBB-"
Във Флорида бе обявено извънредно положение заради приближаването на нова буря
5 техники за израстване на екипния дух