Климатичното затопляне може да предизвика смъртта на над 500 000 души през 2050 г.

Климатичното затопляне може да предизвика смъртта на над 500 000 души през 2050 г.

Климатичното затопляне може да предизвика смъртта на над 500 000 души през 2050 г., сочи изследване на специалисти от Оксфордския университет, публикувано в научното списание „Лансет”.

За първи път екип от учени изследва какво ще е въздействието на промените в климата върху хранителния режим на хората и как това ще увеличи смъртността.

Ако не бъдат взети мерки, за да се намалят парниковите емисии, климатичните промени могат да намалят през 2050 г. с 3,2 на сто количеството на наличната храна, с 4% потреблението на плодове и зеленчуци и с 0,7% консумацията на червено месо в сравнение с 2010 г. Тези промени в хранителния режим могат да са причината за смъртта на 529 000 души през 2050 г., посочва БТА.  Най-засегнати от този феномен ще бъдат страните с ниски и средни доходи основно в западния тихоокеански регион и югоизточната част на Азия. Ако не бъдат взети мерки, през 2050 г. заради промените в климата там ще починат съответно допълнителни 264 000 и 164 000 души.

Намалената консумация на плодове и зеленчуци може да доведе до два пъти повече смъртни случаи в сравнение с недохранването, казват експертите.

Ефектът на намаленото потребление на плодове и зеленчуци заради климатичните промени ще се усети и в Европа, и в източната част на Средиземно море. В Европа Гърция и Италия ще бъдат най-засегнати, с респективно 124 и 89 смъртни случая на 1 милион души.

Ограничаването на емисиите на парникови газове може да намали броя на смъртните случаи, свързани с климатичните промени, с между 29 и 71 на сто, посочват авторите на изследването.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ