2010 – най-топлата година в историята

2010 – най-топлата година в историята

2010 – най-топлата година в историята

2010 г. се очертава като най-топлата година в историята, откакто се води метеорологична статистика, съобщиха от Националният информационен център за климатични данни на САЩ, цитирани от „Ройтерс”.

Първите осем месеца от годината съвпадат с температурите от 1998 г., която до момента е държала първенството за най-горещата година. Очакванията на специалистите обаче са оставащите четири месеца от 2010 да са по-топли от тези преди 12 години.

Жегите са стопили площта на полярните ледове около Северния полюс до третото най-ниско ниво в историята, което е принудило хиляди моржове да мигрират от обичайните си територии.

В края на сезона на топене на полярните ледове през пролетта и лятото в северното полукълбо, ледът е покривал 4,76 млн. кв. км., сочат данните от годишния доклад на Центъра за състоянието на снеговете и ледовете към университета Колорадо.

„Това е едва третият път, в който сателитните данни показват, че площта на леда е намаляла под 5 млн. кв. км., като всички три случая са регистрирани през последните четири години”,пише в доклада.

Ако не се вземат сериозни мерки срещу глобалното затопляне, има голяма опасност през 2030 г. региона около Северния полюс да остане без ледове, предупреждават учени.

От началото на годината до момента повечето части на планетата са били по-горещи от средните стойности, като най-драстични са температурните отклонения в Източна Европа, Източна Канада и части от Източна Азия.

В същото време Австралия, Централна Русия и южните части на Южна Америка са били по-хладни от средните температури, сочат данните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ