Културни кодове: Тези уникални сладоледи са причина да пътувате в Европа

Независимо дали се разхождате по улиците на Палермо или разглеждате Истанбул, винаги има сладки спомени, които се ценят след пътуване.
Европа може да е дом на кремообразен италиански сладолед и елегантни френски парфета, но най-добрият сладолед на континента не винаги е най-очевидният. Местните традиции оживяват в цяла Европа в неочаквани замразени творения.
Помислете за сладоледи с форма на паста, фунийки от козе мляко, които не се топят на слънце, и едно много специално лакомство за закуска... да, казахме закуска. Ето пет сладоледа, заради които си струва да пътувате из Европа, пише Euronews.
Немската изненада на спагетите
Не се заблуждавайте: това не е паста. Спагетите са забавно немско изобретение, което имитира чиния спагети. Приготвят се с ванилов сладолед, изстискан през преса, за да наподобява юфка, след което се гарнират със сос от ягоди маринара и бял шоколадов пармезан.
Този немски деликатес е изобретен през 1969 г. от Дарио Фонтанела в Манхайм. Докато пуристите може би искат да посетят неговия Eis Fontanella за оригиналната версия, ястието вече се е превърнало в обичана класика и може да се намери в цяла Германия. В Мюнхен жителите на Мюнхен все още се редят на опашка в семейното заведение Eiscafé Sarcletti, задължителен елемент в града от 1879 г., където можете да поръчате носталгичното ястие в дузина креативни варианти.
Снимка: Shutterstock
Сицилианска закуска с бриош и джелато
В Сицилия джелато не е само за десерт. Местните обичат да се борят с летните жеги с бриош кон джелато... за закуска. Разрязаната, леко сладка кифличка е пълна с топки кремообразен сладолед и често е гарнирана с бита сметана или ядки. Комбинацията може да звучи разточително, но е толкова често срещана, колкото еспресото на острова.
Традицията датира от 19-ти век и отразява любовта на сицилианците към контрастите: топло и студено, гладко и твърдо, засищащо и освежаващо. Класически вкусове като шамфъстък, бадем и страчатела (ванилов сладолед с шоколад) са вечните фаворити. Бриош с джелато често се сервира с лъжица, но може да се яде и като лека закуска.
Ще го намерите навсякъде в Палермо или по крайбрежието в градове като Таормина и Ното. За класика опитайте Дон Пепину в Катания, където бриошът с шамфъстък е легендарен.
Снимка: Shutterstock
Дъвчащото, смолисто удоволствие на Турция
Дондурма не е обикновена топка сладолед. Обикновено приготвен с козе мляко, салеп (брашно от корен на орхидея), мастика (смола) и захар, традиционният турски сладолед е разтеглив, дъвчащ и бавно се топи. Дотолкова, че често се яде с нож и вилица. Произходът му датира от векове до региона Кахраманмараш в югоизточната част на страната, но сега може да се намери в цяла Турция, от селските панаири до крайбрежните алеи на Истанбул.
Продавачите често правят шоу, като обръщат фунийките с главата надолу или дърпат сладоледа като бонбон, за да забавляват клиентите. Някои дори играят на котка и мишка с клиентите, но бъдете сигурни, че всичко е кръга на шегата и добрата забава.
Популярните вкусове включват шамфъстък, шоколад и череша, но можете да бъдете по-авантюристични с вариации като шафранов бадем, млечен крем и мастика с бор. В Истанбул се отправете към Mado, национална верига, която сега сервира турската класика на исторически места като Бейоглу.
Снимка: Shutterstock
Френският леден трибют към лоялността по време на войната
Въпреки името си, café liégeois няма нищо общо с белгийския град Лиеж. Първоначално известно като café viennois, Франция преименува десерта по време на Първата световна война, за да почете жителите на Лиеж за съпротивата им срещу германската окупация.
Този хибрид между напитка и десерт се състои от топки сладолед с вкус на кафе, покрити със студено кафе и вихрушка от крем „Шантили“- пухкав, високомаслен млечен крем, често овкусен с ванилия. Това е декадентско и освежаващо горчиво-сладко ободряващо удоволствие.
За класика в обстановка, пропита с история, посетете Café de la Paix. Разположено в днешния хотел Intercontinental, това заведение от 19-ти век, с изглед към операта Palais Garnier, е чисто парижко величие.
Снимка: Shutterstock
Насладата от златните плодове на Лапландия
Сладки, пикантни и невъзможни за отглеждане в голям мащаб, дивите къпини са едно от най-неуловимите съкровища на Арктика.
Намиращи се в блатата и тресавищата на Швеция, Норвегия и Финландия, тези златисто-оранжеви плодове се берат в края на лятото и отдавна са основна част от традициите на местните саами. Краткотрайният им сезон и отдалеченото им местообитание ги правят ценна съставка във всичко - от конфитюри до ликьори. Но истинското удоволствие е сладоледът от дива къпина.
В Северна Финландия, Arctic Ice Cream Factory превръща плодовете в кремообразни топки, на които се наслаждавате най-добре след преход в тундрата или под среднощното слънце. Отвъд границата в Швеция, Brandon Lodge в крайбрежния Лулео и Grand-Hotel Stockholm са създали топки от този сезонен деликатес, в последния случай с помощта на местни производители на сладолед Otto & Glassfabriken.
Снимка: Shutterstock
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.