Fitch масово оряза рейтингите на големи европейски банки

Fitch масово оряза рейтингите на големи европейски банки

Международната агенция Fitch оряза рейтингите на редица големи европейски банки. Решението засегна повече от 20 финансови институции от еврозоната, включващо от Германия, Австрия, Италия, Испания, Португалия и Ирландия.

През декември миналата година Fitch обяви, че очаква да понижи кредитния рейтинг на около 50 банки в еврозоната през първото полугодие на 2015 г., посочвайки, че неотдавнашните законодателни, регулаторни и политически инициативи са понижили значително вероятността за оказване на държавна подкрепа за търговските банки от Европейския съюз, тъй като сега съответните правителства са по-малко склонни да предоставят спешна финансова помощ в случай на банкова криза, припомня БНР. В резултат на това, кредитната агенция смята, че докато все още е възможна публична подкрепа, европейските банки вече не могат да разчитат на нея в случай на криза.

Агенцията понижи с една степен, до "А" от "А+", кредитния рейтинг на Deutsche Bank, която е  втората по размер на активи банка в Европа, и с цели две степени до "ВВВ" от "А+" кредитния рейтинг на Commerzbank.

Fitch намали рейтинга и на италианската банка Banca Monte dei Paschi di Siena, както и на три големи банкови институции в Австрия (Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International AG и Volksbanken-Verbund) с оглед техни експозиции в Русия и Украйна.

Кредитната агенция понижи рейтинга и на голямата британска банка Royal Bank of Scotland до "ВВВ+", от "А".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ