"Булгартабак" с нов собственик

Булгартабак с нов собственик

"Булгартабак" с нов собственик

"ВТБ Капитал", която държеше 80% от най-големия български производител на цигари, е излязла от бизнеса срещу 130 млн. евро, съобщи БНР, позовавайки се на Руското делово издание "Ведомости". Новият собственик е "Ливеро Естаблишмънт", регистриран в Лихтенщайн. Сделката може да се нарече "приятелска", пише изданието.

Според справка в австрийския търговски регистър, направена от Комисията за защита на конкуренцията, "Ливеро Естаблишмънт" вече притежава "БТ Инвест" - виенското дружество, чрез което беше приватизиран холдинг "Булгартабак" през 2011 година.

Засега мениджмънтът на "БТ Инвест" остава същият. Не е ясно физическото лице, което стои зад офшорното "Ливеро Естаблишмънт", защото Комисията за защита на конкуренцията отказа да разгледа в детайли продажбата на "Булгартабак".

 Регулаторът постанови, че тъй като физическо лице контролира придобиващото дружество, не става въпрос за концентрация на капитал между две предприятия и съответно не следва сделката да се разглежда от антимонополен орган. Кое е това физическо лице обаче, не стана ясно, тъй като Комисията за защита на конкуренцията не го посочва. Само пояснява в съобщението си, че според декларация на лицето, то не е развивало друга търговска дейност. В случая единствено се променя междинният собственик на холдинга "БТ Инвест", създаден специално за приватизацията на цигарената компания от руската инвестиционна компания "ВТБ Капитал". С нея тя придоби директно малко под 80 на сто от "Булгартабак" срещу 100 милиона евро.

Според експерти инвестицията на "ВТБ Капитал" е била само временна и в партньорство с групата около депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Самата руска външнотърговска банка е имала още тогава споразумение за излизането си от "Булгартабак", което сега се реализира, твърдят банкери. Така руската компания осребрява участието си в холдинга.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ