България е на 55-то място по конкурентоспособност

България е на 55-то място по конкурентоспособност

България е на 55-то място по конкурентоспособност, сочи доклад на Международния институт за развитие на мениджмънта в Лозана, оценяващ 61 страни според средата, която предлагат на бизнеса.

След България се нареждат Бразилия, Монголия, Хърватия, Аржентина, Украйна и Венецуела. В сравнение с 2014 година България се е придвижила с едно място нагоре в класацията.

Институтът отбелязва, че САЩ за поредна година е лидер по конкурентоспособност в резултат на високата бизнес си ефективност, силния финансов сектор, иновациите и функционалните инфраструктури.

Хонконг е на втора позиция, а Сингапур на трета, изтласквайки Швейцария, която е слязла на 4-то място. Следват Канада, Люксембург, Норвегия, Дания, Швеция и Германия.

Институтът отбелязва, че страните от Източна Европа имат различно представяне. Полша, например, се е изкачила от 36 място през 2014 година на 33 място през тази, Чехия от 33 до 29, а Словения от 55 на 49 място. Сред балтийските страни Естония е влошила показателите си и от 30 позиция е паднала на 31, Латвия пък е слязла от 35 до 43 позиция, а Литва е успяла да се придвижи от 34 до 28 място, пише "Фокус". Украинският конфликт е оказал негативно отражение както върху Русия, която от 38 позиция е слязла до 45, така и върху Украйна, която е загубила 11 позиции - от 49 до 60.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ