Депутат от БСП загатна, че токът може да поскъпне

Депутат от БСП загатна, че токът може да поскъпне

Депутат от БСП загатна, че токът може да поскъпне

Електроразпределителните дружества в България приветстват нужните промени в Закона за енергетика. Има обаче притеснения, че забраната за спиране на тока на клиенти с неплатена сметка под половин минимална заплата, или 155 лева, може да доведе до забавяне с месеци назад. Това обясни пред bTV директорът на Енерго Про Стефан Абаджиев.

Той уточни, че конкретната позиция на дружеството по предлаганите мерки, както и евентуална нужда от увеличаване в цената на електроенергията, може да бъде дадена едва при запознаване с готовия законопроект.

Преди седмица стана ясно, че според новите предложения от страна на БСП Енергото няма да има право да спира тока, ако дължимата сума е по-малка от половин минимална работна заплата. Ако абонатът не плати и фактурата за следващия месец обаче, ЕРП-то вече ще има право да спре електроподаването.

„Това е много революционен проект. Има голям брой клиенти под 155 лева, затова смятаме, че ще има едно изоставане в плащанията, а енергетиката не може да работи със забавени финанси", допълни Абаджиев и уточни, че и сега Енерго Про не изключвало тока за просрочени сметки от няколко стотинки или лева - практиката била до това да се прибягва при случаи на задължения от поне 40 лева и то при уведомяването на клиента с писмо и смс.

Според него категорично има намаление в августовските сметки на абонатите. „Нямаме нито една жалба, че сметката не съвпада. И в ЕВН нямат. Има друг ефект - обикновено сметките спрямо юли и август нарастват заради струпване на потреблението, затова им се струва на хората, че е увеличена при същото потребление. Но ние не правим политики, ние само спазваме законите. Ако се изиска от нас да предупреждаваме хората за по-голямо потребление през даден месец, например, ние можем да го правим. Въпросът е при писането на мерките да има диалог с нас - ние имаме изчисленията", подчерта експертът.

Един от хората, работещи по законопроекта - Таско Ерменков от БСП, от своя страна изтъкна, че „енергийната система е нещо фино и непремерена намеса може да доведе до срив. Затова трябва обсъждане в широк контекст. Трябва да се търси златно сечение. да не се получи обратна реакция - ако хората не плащат, ЕРП-тата спират да плащат на НЕК и т.н."

Той не скри, че ако законопроектът влезе в НС в този вид, цената на тока непременно ще скочи. Щял обаче да бъде търсен оптимален вариант, при който това да бъде избегнато.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ