Европа губи конкурентоспособност

Европа губи конкурентоспособност

Европа губи конкурентоспособност

Ръководителите на водещи промишлени компании в Европа са обезпокоени от намаляването на конкурентоспособността на европейската икономика в сравнение със САЩ и азиатските страни. Това коментира председателят на Кръглата маса на индустриалците в Европа Лейф Йохансон в интервю за Financial Times, в което представя и актуалният икономически доклад на оглавяваната от него организация “ERT Benchmarking Report 2013”.

В състава на Кръглата маса (European Roundtable of Industrialists, ERT) влизат висши мениджъри и представители на 50-те най-големи промишлени компании в Европа сред които Nestle, ThyssenKrupp, Total, Siemens, Telefonica, EADS, Repsol и други.

“Високата степен на неопределеност продължава да е налице по отношение на бъдещето на европейската икономика”, коментира пред изданието Йохансон. „Виждаме няколко фактора, които са повод за сериозни опасения. В Европа например няма единна енергийна политика. Необходимо е да преминем към общоевропейски знаменател, но това продължава да предизвиква протести в отделните страни. Европейската промишленост продължава да губи конкурентоспособност в сравнение с други региони по света, особено САЩ.  Сериозно ни безпокои и проблемът с растящата безработица сред младежите – това е много сериозен въпрос”, казва още председателят на Кръглата маса на европейските индустриалци.

В  представения от него доклад на организация се отбелязва високата цена на стартъпите в Европа. Показателят е почти двойно по-висок в сравнение със САЩ, почти 6 пъти над този в Канада и близо 10 пъти повече, отколкото в Китай. Вътре в общността държавата, в която е най-изгодно да се започне стартъп е Дания със средна стойност от 88 евро, а най-скъпо е в Италия, където стартирането на бизнес излиза около 3653 евро.

По оценки от доклада, производителността на труда в ЕС съставлява около 3/4 от производителността на труда в САЩ. На този фон показателят БВП на глава от населението в САЩ продължава същественно да изпреварва нивата в Европа.

В доклада на ERT също така се отбелязва и съвкупният обем загуби, които е понесла европейската икономика в резултат на глобланата финансова криза. По разчети на експерти, те възлизат на на почти 2 трлн евро – показател, съпоставим с БВП на Франция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ