Рекордно понижение на доходността при средносрочния сегмент на държавния дълг

Рекордно понижение на доходността при средносрочния сегмент на държавния дълг

Министерството на финансите (МФ) преотвори вчера емисията 7-годишни ДЦК от 2010 г. с остатъчен матуритет към датата на преотваряне от 5 години. Общият обем на постъпилите поръчки достигна близо 147 млн. лв. при предложено количество от 50 млн. лв., като регистрираният коефициент на покритие 2,94 е най-висок от месец октомври 2010 г. насам.

В отговор на изключително високия интерес на аукциона от страна на институционални инвеститори, МФ взе решение да одобри всички постъпили несъстезателни поръчки в размер на 38,52 млн. лева. В резултат на това общият обем на одобреното на аукциона количество ДЦК достигна 63,52 млн. лева. Разпределението на инвеститорската база за одобреното количество е както следва: банки -33%, застрахователни дружества - 31%, пенсионни фондове - 14% и други.

Общият обем на емисията в обращение след този аукцион достигна 363,8 млн. лева, което затвърждава бенчмарк статута на облигацията и допълнително насърчава ликвидността й на вторичен пазар. Така след успешното пласиране на двете нови дългосрочни бенчмаркови облигации на българското правителство, съответно с матуритет 10,5 години и 7 години, се регистрира ново понижение на доходността и при средносрочния сегмент на държавния дълг.

След отчетеното понижение на доходностите на аукционите за продажба на ДЦК на държавите от еврозоната, постигнатата на вчерашния аукцион среднопретеглена доходност в размер на 3,96%, е най-ниската до момента по тази емисия. За сравнение през месец ноември 2011 г. тя беше 4,23 на сто, а отчетената среднопретеглена доходност на емитираните през 2011 г. 5-годишни ДЦК деноминирани в евро е 4,03%.

Намаляването на цената на финансиране на държавата позволява оптимизиране на разходите по обслужване на дълга, което в дългосрочен хоризонт е условие за запазване на ниската данъчна тежест в България, посочват от МФ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ