Експерти: Приходите в Бюджет 2014 са надценени

Експерти: Приходите в Бюджет 2014 са надценени

Заложените приходи в Бюджет 2014 г. са надценени. Около тази теза се обединиха в ефира на Нова телевизия финансовият експерт Мика Зайкова и икономистът Красен Станчев.

По думите на Зайкова има няколко много рискови аспекта в приетия вчера бюджет за следващата година. „Първо, приходите - дали те ще се случат. Там има едни 500 млн. за проекти на конкурсни начала, което означава, че за бизнеса е помислено. Само че как ще се случат тези приходи, при положение, че от данните на НСИ се вижда, че както Европа, така и България забавя темповете. Нещата са в границата на статистическата грешка”, коментира финансовият експерт.

Според нея най-фаталната грешка е, че никой не се бори с корупцията и контрабандата. „В митниците ситуацията е същата, каквато беше при Бойко Борисов. Оттам идват акцизите, митата… тези приходи трябва да се получат”, обясни Зайкова.

„Вярно е, че в бюджета има повече разходи за социални нужди – по 200, 250 лева повече на всеки гражданин. Това може да бъде добро, може и да е лошо. Но не е много по-различно отпреди, защото равнището на социалните разходи е високо и затова всеки един бюджет през последните 10 години е напрегнат. Те [Социалните разходи - Бел. ред.]са някъде между 55 и 60% от всички разходи, т.е. нямаме кой знае каква нова ситуация”, коментира икономистът Красен Станчев.

„Дори най-прекрасната политика е свързана с някакъв доход. А един доход, за да бъде преразпределен, трябва да бъде произведен”, посочи експертът. По думите му оттук нататък частният сектор трябва да се остави да произвежда и да създава работни места, да има повече инвестиции.

Според Станчев основната характеристика на бюджета е, че приходите наистина са надценени, има рискове, свързани със събираемостта на данъците, както и доста висок спад в корпоративното подоходно облагане - около 10% спрямо миналата година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ