ЕК изготви „черен списък“ на страни от ЕС

ЕК изготви „черен списък“ на страни от ЕС

ЕК изготви „черен списък“ на страни от ЕС

Експерти от Европейската комисия са съставили списък със страните от ЕС, които са най-уязвими за икономически и социални сътресения, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източници от лондонското Сити.

По данни на източниците в т.нар. „черен списък” влизат четири държави – Италия, Испания, Унгария и Кипър.

Страните са оценени по десет ключови икономически показатели, сред които размерът на държавните средства и задлъжнялостта, макроикономическата ситуация и динамиката на нейното развитие, стойността на работната сила, данъчната система и социални гаранции.

Специалистите от ЕК са съставили и „сив списък”, в който попадат Великобритания, Франция, Белгия, България и Словения. Тези страни са смятани за „намиращи се в зона на икономически риск”.

Гърция не е включена в никакви списъци, тъй като по отношение на нея действат специални стабилизационни програми на ЕС и МВФ.

Очаква се „черният списък” по-късно днес да бъде представен на евродепутатите в Страсбург от еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.

Това ще бъде първият доклад за механизма за ранно предупреждение, отнасящ се до предотвратяването и коригирането на макроикономически дисбаланси.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ