Интернет икономиката ще се удвои до 2016 г.

Интернет икономиката ще се удвои до 2016 г.

Интернет икономиката ще се удвои до 2016 г.

Стойността на интернет икономиката в страните от Г-20 почти ще се удвои до 2016 г., според „Бостън Консултинг Груп“. Очаква се тя да нарасне от 2,3 трлн. долара до 4,2 трлн. Това ще се случи благодарение на бързото разпространение на мобилния интернет достъп.

Проучването е поръчано от интернет гиганта Google, който предвижда, че в рамките на четири години 3 млрд. души ще използват интернет, което е близо 50% от населението на света. Изследването показва, че Великобритания е една от най-напредналите икономики за електронна търговия. Сега, всяка година около 200 милиона души влизат в онлайн търговията. Традиционният интернет достъп чрез настолни компютри остава на заден план.

Бързият спад на цената на смартфоните означава, че до 2016 г. около 80% от всички интернет потребители ще имат достъп до интернет чрез мобилен телефон. Въпреки че тези цифри са впечатляващи, те все още не отразяват глобалната икономика. През 2010 г. интернет икономиката в групата на Г-20, която съставя водещите нации, е на стойност 2,3 трлн. долара - повече, отколкото икономиките на Италия или Бразилия, но е едва 4,1% от общия размер на всички икономики на Г-20.

Достъпът до мрежата вече няма да е лукс, смятат изследователите от „Бостън Консултинг Груп“. По-голямата част от потребителите в интернет ще живеят в развиващите се пазари. До четири години Китай се очаква да бъде дом на 800 милиона души, които изполсват онлайн пространството или повече отколкото тези в САЩ, Индия, Франция, Германия и Великобритания взети заедно. Около 80% от всички интернет потребители ще имат достъп до мрежата от мобилен телефон.

Тази тенденция ще бъде съчетана с друга огромна промяна в технологиите и в естеството на това как ще се ръководи бизнеса. Ще станем свидетели на възход на всички видове устройства със сензори, които ще бъдат свързани с интернет, пише BBC. Технологичният гигант IBM смята, че до 2015 г. един трилион устройства, ще бъдат свързани с интернет. Изследователите от „Бостън Консултинг Груп“ казват, че всяко домакинство вече проучва в интернет продукти на стойност около 3000 долара, преди да ги купи в традиционните магазини. Бизнесът ще трябва да адаптира хората, процесите и структурите си към цифровата икономика.

Експертът Пол Жиленберг смята, че предприемачите, които изграждат цифров бизнес се представят по-добре от съперниците си, които не приемат уеб икономиката. Въпреки това, изследването не успява да улови баланса на заетостта между новите, по-ефективни цифрови компании и стария стил бизнес.

"Разбирането на икономическия потенциал на интернет трябва да бъде спешен приоритет за лидерите", смята Патрик Пичете, главен финансов директор на Google.

Въпреки това, изследването показва, че Google няма да бъде единственият победител в новата среда. Учените определят няколко интернет екосистеми, които ще привлекат най-много потребитебли. Сред тях са Amazon, Apple, Facebook, Google, Baidu и Tencent в Китай и Yandex в Русия.

Един от проблемите в изследването на BCG е очевидно, че е трудно да се определи какво всъщност е част от цифровата икономика. Скоро да говорим за „интернет икономика“ ще бъде също толкова комично, колкото да говорим за „икономика на електричеството“, смятат изследователите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ