Кризата в Еврозоната повлече и Renault

Кризата в Еврозоната повлече и Renault

Кризата в Еврозоната повлече и Renault

Френският производител на автомобили Renault призна, че печалбите му от първата половина на годината са засегнати от влошаващото се търсене в Европа заради кризата с държавния дълг. Нетната печалба за първите шест месеца до юни се е понижила с 39% до 786 млн. евро, в сравнение с 1,25 млрд. евро година по-рано, се казва в изявлението, цитирано от BBC. Приходите на компанията са паднали с 20,9 млрд. евро, което е понижение с 0,8% в сравнение със същия период на миналата година.

Продажбите в Европа падат, тъй като хората отлагат големите покупки като коли. "Ниските продажби на континента са само частично компенсирани от силния международен ръст на производителите на автомобили. В трудна и несигурна среда, Renault е на път да постигне целта си за 2012 г.", каза главният изпълнителен директор Карлос Госн.

Renault се справя по-добре от френския си съперник PSA Peugeot Citroen, който отчете 890 млн. евро първа загуба по-рано тази седмица и е в процес на съкращаване на около 8000 работни места. Renault прогнозира глобалното търсене на автомобили да нарасне с 5%, но понижи перспективите си за европейските и френски пазари.

Фирмата сега прогнозира, че търсенето в Европа ще намалее със 7%, а продажбите във Франция ще паднат с 11%. Renault е продала общо на 1,33 млн. превозни средства, 3,3% по-малко, в сравнение с първата половина на 2011 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ