Над 1,1 млн. чужденци посетили страната ни през юни

Над 1,1 млн. чужденци посетили страната ни през юни

Над 1,1 млн. чужденци посетили страната ни през юни

През юни страната ни е била посетена от 1,117 млн. чужденци, което е с 84,3% повече в сравнение с май и с 5,5% в сравнение със същия месец на 2011 г. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Регистрирано е увеличение при посещенията по всички наблюдавани цели, като най-голям e ръстът при посещенията със служебна цел – 8,3%, следвани от тези с цел почивка и екскурзия – 7,4%, и с други цели – 0,8%.

Най-голям относителен дял от общия брой чужденци, посетили България, формират

гражданите от Европейския съюз – 56,9%, следвани от тези от другите европейски страни – 33,3%. В сравнение със същия месец на предходната година посещенията на граждани от страните - членки на Европейския съюз, намаляват с 3,6%. По-голямо понижение е регистрирано при посещенията на граждани от Гърция - с 14,9%, от Великобритания - с 11,4%, и от Австрия - с 10,9%. Същевременно обаче е отчетен ръст при посещенията на граждани от Холандия - с 14,8%, и от Италия - с 14,6%.

Нарастват посещенията на граждани от групата „Други европейски страни” - с 25,1% на годишна база, като най-голямо е увеличението на посещенията от граждани на Украйна и Русия - съответно с 60,5 и 34,1%.

През юни 2012 г. преобладаващият дял на посещенията са с цел почивка и екскурзия – 60,4%, следвани от тези с други цели (вкл. гостуванията и транзитните преминавания) - 29,6%, и със служебна цел - 10%.

През юни в чужбина са пътували 361,3 хил. български граждани, което представлява ръст от 3,7% на тримесечна база и 9,9 на годишна.

Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е регистрирано към: Испания - със 122,8%, Италия - със 112,9%, Република Македония - с 68,9%, Австрия - с 42%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Сърбия - с 28,4%, и Гърция - с 16%.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 40,2%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия – 34,9%, и със служебна цел – 24,9%. В сравнение с юни 2011 г. увеличение се наблюдава при пътуванията с цел почивка и екскурзия, както и при тези с други цели - съответно с 65,2 и 23,2%, докато намаление е регистрирано при служебните пътувания - с 33,1%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават