Наследството на Стив Балмър

Наследството на Стив Балмър

Наследството на Стив Балмър

Онзи ден стан ясно, че изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър ще напусне поста си до една година. Процесът по определянето на негов наследник вече е в ход като в специално сформираният комитет ще участва и самият Бил Гейтс, припомня TechRadar.

Когато Балмър се присъединява към Micrоsoft през 1980 г., той е едва 30-ят служител на младата тогава компания. В какво състояние обаче ще остави сега?

Софтуерният гигант приключи последната си фискална година със 77.85 милиарда долара приходи и оперативни печалби от 26.74 милиарда долара. Това не са лоши постижения и Балмър също има своя принос за тях. Ето защо наблюдателите вече гадаят какво налага напускането на един успешен изпълнителен директор. Едно от обясненията – оказан му е натиск. Друго – вече му е омръзнало и предпочита да се посвети на себе си и семейството си. А трето гласи, че може би Балмър счита, че бъдещето на Microsoft всъщност не е толкова розово. Ако разсъждаваме в тази насока, изненадващото напускане на шефът на Windows Стивън Синофски миналата година и провалът на Windows RT дават допълнителна храна за размисъл.

Истината е, че Microsoft се нуждае от по-голяма гъвкавост. Компанията не е известна с това, че реагира бързо за разлика от конкуренти като Google. Тя не вложи достатъчно в смартфоните, закъсня и с реакцията си към хитовия таблетен пазар. В момента Microsoft има свои продукти в тези категории, но те не са толкова добри. Това не е организация, която не може да прави пари, но е организация, която изгуби част от доверието на потребителите и инвеститорите. Доказателство за това е фактът, че по време на управлението на Балмър акциите на Microsoft се обезцениха с цели 40 процента въпреки, че годишните приходи растяха. Марките Windows, Office и XBOX все още се продават, но инвеститорите определено са по-впечатлени от това, което постигнаха Apple и Google.

Какво трябва да направи новият човек?

Следващият изпълнителен директор на Microsoft трябва най-напред да оправи грешките от стратегията към таблетите и Windows, след което да извлече ползи от силите на Microsoft. Очевидно е, че Стив Балмър не е счита, че той самият е правилният човек за това. „Никога няма идеално време за такъв тип преход, но сега моментът е подходящ“, признава той по повод решението си да подаде оставка. Който и да заеме неговото място ще застане начело на една от най-забележителните и печеливши компании, които светът познава, но в същото време ще има огромни предизвикателства пред себе си. Може би в дългосрочен план е добре, че Балмър напуска сега преди да увлече Microsoft прекалено далеч в своята епоха.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ