На вниманието на властта: последни сме по конкурентноспособност в ЕС

Manager News

Противно на неделната новина от премиера Бойко Борисов, че ще се оправим най-бързо от кризата, доклад на Световния икономическо форум „Lisbon Review 2010” за втора поредна година ни постави в дъното на класацията за конкурентноспособност в ЕС. Изследването обхваща 27-те членки на ЕС, както и потенциални кандидати за влизане в съюза. То обхваща показатели като развитие на научноизследователска дейност, информационно общество, либерализация на пазара и създаване на ефективни и интегрирани финансови услуги.

Първите места в класацията са превзети от скандинавските страни. Начело е Швеция, следвана от Финландия, Дания и Холандия. В дъното на таблицата се нареждат България, Румъния, Италия, Полша и Гърция.

Сред потенциалните кандидати за членство в ЕС, Хърватия и Черна гора имат по-добри показатели от Полша, Италия, Румъния и България, докато Турция и Македония, дори и да изостават от Румъния, се нареждат пред България.

Скандинавските страни дърпат напред с добри нива на социална интеграция, ниска безработица и висока трудова заетост сред жените. Тези държави могат да се похвалят също с перфектни образователни системи и висококвалифицирана работна ръка. Също така те се представят най-добре в сферата на иновациите, което се дължи на агресивния подход на северните компании при въвеждането на нови технологии, както и на отделянето на значителни средства за научноизследователска дейност и развитие. Е, има ли нещо чудно тогава, че са отличници?!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ