Неуспешен опит за скок на долара

Неуспешен опит за скок на долара

Неуспешен опит за скок на долара

Отрицателните лихви на Европейската централна банка пратиха еврото за кратко под важното равнище от 1,36 долара. Нервите на валутните спекуланти бяха поставени на изпитание, след като за първи път голяма централна банка определи отрицателни лихви по депозити в опит да стимулира кредитирането и да раздвижи икономиката. Пазарът очакваше дори по-силна промяна, което в известна степен определи краткосрочния характер на спада на единната валута. Негативната реакция на банките в Еврозоната, според които тези мерки няма да доведат до подобрение на кредитирането, а само ще свалят лихвите по депозитите, допълнително повлия за бързото обръщане на курса.

Единната валута падна до 1,35 долара в четвъртък, но още същия ден се върна на над 1,36.

Данните за пазара на труда в САЩ, публикувани в петък, допълнително стимулираха покупките на евро и изпратиха курса на 1,3670 към края на европейската сесия.

За изненади в икономическите новини трудно може да се говори, но щатските данни бяха предимно позитивни, за разлика от европейските, където само продажбите на дребно изненадаха с повишение за април. Факт е, че щатската икономика възстанови броя на работните си места, загубени по време на кризата, докато безработицата в ЕС остава прекалено висока.

Мерките на ЕЦБ изглеждат закъснели, а без реформи на политическо ниво за подобрение на производителността на труда няма да има положителни ефекти. На този фон повишаването на еврото само влошава способността на европейските компании да изнасят. Всеки нов ръст на единната валута изглежда фундаментално неоправдан.

Коментар: Цветослав Цачев, ИП "Елана Трейдинг" АД

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ