Обама разтревожен от евтиното евро

Обама разтревожен от евтиното евро

Обама разтревожен от евтиното евро

Американският президент Барак Обама обърна специално внимание на европейските си партньори върху валутната двойка евро-долар по време на срещата на Г7, съобщава ТАСС. Лидерите на седемте най-големи икономически държави се събраха вчера на двудневен форум в баварския замък "Елмау", домакин е германският канцлер Ангела Меркел. Официалните теми на днешния, втори ден от срещата са борбата с тероризма, с бедността и с епидемиите.

По време на деловите разговори, Обама заявил, че обезценяването на еврото спрямо американската валута предизвиква безпокойство във Вашингтон и че е „проблем за САЩ”, твърди руската осведомителна агенция.

В резултат на политиката на ЕЦБ курсът на еврото за последното година се понижи с почти 20% - през юни, 2104 едно евро се разменяше за 1,36 долара, а сега съотношението е 1,11 долара за евро, припомня ТАСС.

Ниският курс на еврото е изгоден за Еврозоната, тъй като осигурява  ценово конкурентно преимущество за европейските производители и съответно води до понижаване на експорта на американските компании, обясняват експерти на какво се дължи безпокойството на Обама.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ