Обмислят да съкратят чувстително срока за издаване на синя карта за чужденци

Обмислят да съкратят чувстително срока за издаване на синя карта за чужденци

Обмислят да съкратят чувстително срока за издаване на синя карта за чужденци

Издаването на синя карта за работа на чужденци в България да става за два месеца, а не както досега - за шест, обмислят управляващите. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

„За мен е много важно страната да стане световна дестинация в едно направление, което се развива толкова бързо”, заяви вицепремиерът след участието си в аутсорсинг конференция „Как да запазим глобалната лидерска позиция и да развием потенциала на България”.

По време на форума тя информира, че тази седмица Националният икономически съвет ще обсъжда промяна в Закона за чужденците, с която сроковете за издаването на синята карта драстично да се съкратят.

Предвижда се и увеличаване на продължителността й от една до три години, а подаването на документи да е на едно гише в Министерството на икономиката.

Вицепремиерът цитира данни, според които секторът е генерирал близо три на сто от БВП за 2014 г. и има потенциал процентът да бъде удвоен в близките две до три години. Средният ръст на заетите в сектора през 2014 г. спрямо 2013 г. е над 25 на сто, предаде БТА. „При 20,2 на сто младежка безработица в страната секторът предлага възможност за развитие на висококвалифицирани млади хора, като средните нива на заплати са значително над средната  за страната заплат”а, отбеляза вицепремиерът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ