Обявиха 10-те най-големи финансови центрове в света

Обявиха 10-те най-големи финансови центрове в света

Индексът, който измерва 75 финансови центъра по света потвърди господстващото положение на Лондон в тази област. Това показва публикуван днес доклад от организацията Z/Yen, изготвен въз основа на два отделни източника от данни. Предишни изследвания показват, че много фактори се съчетават, за да направят един финансов център конкурентен.

Тези фактори могат да бъдат групирани в пет първостепенни области: хората, бизнес средата, инфраструктура, достъпът до пазара и генералната конкурентоспособност. Освен това, за изготвяне на класацията се използват отговори от респонденти, които са помолени да оценят центровете.

Ето и кои са 10-те най-големи финансови центъра в света за 2010г. според Z/Yen:

1. Лондон

2. Ню Йорк

3. Хонг Конг

4. Сингапур

5. Шанхай

6. Токио

7. Чикаго

8. Цюрих

9. Сан Франциско

10. Торонто

Единствената изненада в челната десятка е Сан Франциско, който през 2009 г. е бил на 13. място. Атина е на дъното на класацията, заемайки 75. позиция. Лондон, Цюрих и Женева са трите водещи европейски центъра  с общо 70% от обема на извършваните в цял свят финансови сделки. Следват ги Франкфурт и Мюнхен. Северните и източноевропейските страни отбелязват повишаване на рейтингите си. Това се забелязва ясно при Стокхолм, Копенхаген, Осло, Хелзинки, Прага - като всички показват значителен прогрес при всеки от показателите. Столиците на трите страни, страдащи от еврокризата, при които се забелязва значиелен спад са Дъблин, Мадрид и Милано.

"Местоположение, местоположение и местоположение е основното в информационната епоха - те са успешни рискови капиталисти, мениджъри на хедж фондове или инвеститори не защото са умни, а защото са в Лондон", коментира водещ финансов съветник от британската столица.

Цялата класация може да видите тук.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки