От форума "Лицето на твоя град": Химическата индустрия ще бъде двигател на устойчивото развитие

От форума Лицето на твоя град: Химическата индустрия ще бъде двигател на устойчивото развитие

От форума "Лицето на твоя град": Химическата индустрия ще бъде двигател на устойчивото развитие

Какво разбира под устойчиво развитие една глобална компания с традиции и иновационен подход като BASF например? Това е баланс между икономическия, екологичния и социалния ефект, посочи Валентина Диканска, управител на BASF България по време на дискусията "Лицето на твоя град", организирана в София миналата седмица от сп. "Мениджър".

Тя представи дългосрочната визия на компанията за устойчивост в глобален мащаб.

"В BASF работят над 9600 учени. Годишно, компанията ни инвестира окол 1,5 млрд. евро за научно-развойна дейност. Компанията задава за регистрация около 1100 патента на година. Науката и иновациите са движещата сила на индустрията, а ние сме дълбоко убедени, че химията и в днешно време и в бъдеще ще бъде двигателят за решаване на глобалните проблеми.

BASF дефинира тези проблеми като глобални мегатрендове за запазване на ресурсите на планетата, подобряване на качеството на живот на хората и осигуряване на здравословна храна. В тази връзка можем да намерим голяма част от нашите инвестиции, които след това рефлектират и в бизнеса, който реализираме по отношение на строителството. А в крайна сметка градската среда и устойчивото градско развитие минава през този бранш от икономиката.

Ние сме включили устойчивото развитие в нашата стратегия, която обявихме в края на миналата година. Накратко, ние създаваме химия за устойчиво бъдеще.

Какво разбира BASF под устойчиво развитие? Това е баланс между икономическия, екологичния и социалния ефект. По отношение на градската устойчивост, нашата компания е дълбоко свързана с енергийната ефективност и ние работим от години в това направление, защото добре знаем, че близо 40% от консумацията на енергия е в строителния бранш. С внедряването на иновации и нови решения в санираните и в изграждането на нови сгради се набира огромен ресурс в спестяването на енергия. Нашата отговорност към бъдещите поколения обаче не е само в спестяването на разходи за енергия, а и в намаляването на разходите по депониране на бъдещите продукти, които ще излизат от употреба. Затова разглеждаме повишаването на енергийната ефективност като изключително важен фактор за устойчивото градско развитие. Сигурно много от вас са чували за стиропора – това е класически материал, масово прилаган в енергийната ефективност като изолационен компонент на сградите. Вероятно обаче малцина знаят, че стиропора е продукт, създаден от BASF и негова запазена търговска марка. Неговият приемник, продукт от ново поколение със значително подобрени качества и създаден в резултат на иновационни разработки на нашата компания е Неопор, който от няколко години се произвежда и предлага в България."

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ