Пазарът на имоти се раздвижи

Пазарът на имоти се раздвижи

Имотният пазар у нас показва ясни признаци на съживяване. Тенденцията е, че все повече хора предпочитат да си купят по-малко жилище, но само със собствени средства, за да не ползват банков кредит. Това наблюдение споделиха пред "Дарик" брокери от различни градове на страната. В столицата едва 40 на сто от сделките се извършват с ипотечен заем, а в страната процентът им е още по-малък.

Ако купувачите не могат да финансират цялата покупка със спестяванията си, те предпочитат да разгледат офертите за потребителски заем.

Експерти в сферата на недвижимите имоти отчитат ръст на цените, като общо за страната той е 1-2 на сто за първите три месеца на годината. Все повече хора купуват имот с цел инвестиция.

Въпреки множеството банкови оферти за ипотечни заеми, клиентите предпочитат да ги избегнат, особено в населените места във вътрешността на страната. Събка Годунова, представител на една от брокерските фирми в Пловдив, бе категорична, че хората предпочитат и по-малко, и панелно жилище, но купено със собствени средства, отколкото да се хвърлят на нещо по-голямо, за което нямат пари и би се наложило да прибегнат до кредит и биха изпаднали в невъзможност да го връщат.

Наблюдението бе потвърдено и от Георги Павлов, който е изпълнителен директор на една от най-големите агенции за недвижими имоти в страната. По думите му около 40 процента от купувачите в София купуват жилище с ипотечен кредит, а в другите градове в страната като Варна, Пловдив и Бургас делът на купувачите със заем е около 20 на сто. Брокерът отчете, че в годините на строителния бум делът на хората, купуващи жилище с кредит, е бил 80-90 процента. 

Павлов отчита раздвижване на пазара на недвижими имоти. Цените вече започват да се покачват, като според него средно за страната ръстът е с няколко процента.

Близо 22% ръст на новото строителство през 2013 година отчете Националният регистър за ново строителство и реконструкции. Най-голям е ръстът на сградно строителство в София - малко над 28%. В страната ваканционните имоти отчитат скок с над 19%, а жилищното строителство - почти 17%. Пикът на строителството на офис сгради остава в миналото, като за 2013 година ръстът при тях е само 3%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ