Промени в Закона за енергетиката отпушиха износа

Промени в Закона за енергетиката отпушиха износа

Промени в Закона за енергетиката отпушиха износа

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за енергетиката.

От таксата за пренос отпадат добавките за зелена и кафява енергия и за невъзстановяеми разходи и се създава възможност таксата да бъде намалена до равнищата от юни 2012-а година, съобщи "Дарик". Това ще отпуши износа и ще доведе свежи приходи в системата, които могат да достигнат до 1,5 милиарда лева годишно. Увеличаването на износа на електроенергия ще запази работните места и доходите на миньорите и техните семейства. Прекратява се положението, когато заводските централи произвеждаха топлоенергия и я продаваха на преференциални цени, а след това купуваха енергия на по-ниски цени. Тази енергия вече ще се изкупува от високоефективното производство, но само ако са задоволени нуждите на предприятието. Това обаче няма да засегне битовите абонати.

На регулиране от ДКЕВР вече няма да подлежат цените, на които производителите продават електрическа енергия на крайните потребители. ДКЕВР няма да има и законова възможност да регулира цените, по които производителите на електрическа енергия разполагаемост за студен резерв го предлагат на оператора на електропреносната мрежа. За студения резерв вече ще се провеждат и търгове, от което се очаква да се намалят разходите за поддръжката на този резерв.

Пред депутатите министърът на икономиката Драгомир Стойнев благодари за бързата реакция и увери, че е извършено добро дело за енергетиката и народа. Той гарантира, че се увеличават финансовият поток и поносимостта на цената на енергетиката, като добави, че няма да се увеличи цената на тока за българската промишленост.

Парламентът прие и да бъде удължен ценовият регулаторен период за цените на дружествата в сектор "Електро- и топлоенергетика" до 31-ви юли тази година. Причината за промяната, е че предишният регулаторен период изтича в края на този месец и има опасност от първи юли сектор "Енергетика" да остане без цени и регулаторна рамка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ