Проучване: Кафето е застрашено от изчезване

Проучване: Кафето е застрашено от изчезване

Проучване: Кафето е застрашено от изчезване

Ако температурите на планетата се затоплят с очакваните нива, 80% от земните насаждения с кафе в Бразилия и Централна Америка, които сега се използват за отглеждане на най-популярния сорт кафе арабика, ще станат негодни да раждат реколта към 2050 г. Това твърди изследване на Международния център за тропическо земеделие, цитирано от MIT Technology Review. 

Авторите очакват 50% глобален спад на продукцията на кафе до средата на века. Най-вероятното развитие вследствие на това би било да се понижи обемът на световната продукция и, съответно, да се покачат цените на кафето. Освен това, спадът ще съсипе работата на земеделските общности, което ще окаже ефект върху бизнеса на регионите. На доставчиците на кафе по света ще се наложи да съставят нови списъци с производители и нови маршрути за превоз на кафето - това би била скъпа и сложна промяна. 

"Доставките ви на кафе, каквито ги познавате, определено са в риск", коментира Бамби Семрок, който изследва въпроса за влиянието върху кафето на климатичните промени в Центъра за екологично лидерство в бизнеса на Conservation International.

Една от компаниите, които са най-разтревожени от проблема, е Starbucks. Тя продава най-много кафе в света. Starbucks реагира, като работи с фермери, отглеждащи кафе в Бразилия и Централна Америка, за да подобри производството им при затоплящ се климат. Тя полага усилия да намали отпечатъка от дейността си върху околната среда. Усилията са значителни, но са далеч от създаването на обширно подобрение. Опитите да се намалят като цяло емисиите от парникови газове на Starbucks дори доведоха до повече проблеми. 

Над 10 години компанията развива мрежа от фермери по света, които отглеждат кафето си за нея под набор от поставени критерии, които включват използването на паравани, усилия за опазване на дърветата с цел защита на реколтата, управление на риска от паразити и болести. Днес 99% от кафето на Starbucks е произведено под тези критерии. През 2013 г. компанията купи собствена ферма за кафе в Коста Рика и я направи лаборатория за тестване на практиките за отглеждане на кафе растения при затоплящи се температури. 

Регионът за отглеждане на кафе на света се простира в своеобразен пояс около екватора в над 50 страни, включително Виетнам, Индонезия, Бразилия, Танзания. Затоплянето на температурите в много от тези държави започна вече да намалява реколтата. Ръждиви цветове на листата и други болести се появяват във ферми за отглеждане на кафе, в които които досега не ги е имало. 

Тази година фермерите в Чиапас, Мексико, изгубиха 60% отт продукцията си на кафе при изсушаване на листата, последвало повишени температури и дъжд. Starbucks Mexico започна да доставя растения за засадяване, които са тествани и отгледани да бъдат устойчиви на изсъхването в района. 

В същото време намаляването на въглеродните емисии изглежда все по-голямо предизвикателство специално за глобалната Starbucks. През 2008 г. компанията си постави амбициозната цел да намали употребата си на енергия в ресторантите си с 25%, но след кратък успех емисиите започнаха да се повишават от 1 милион тона през 2012 г. на 1 258 092 тона през 2014 г., основно заради енергията, използвана в заведенията, офисите и фабриките за печеле на кафе на Starbucks. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ