Симеон Дянков не изключва нова вълна на криза

Симеон Дянков не изключва нова вълна на криза

Симеон Дянков не изключва нова вълна на криза

В най-скоро време може да станем свидетели на нова вълна на криза. Това заяви в интервю пред руското издание "Комсомолская правда" бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков.

"Някои държави все още не са изплували от предишната криза. Съседката на България – Гърция се намира седма година поред в условията на криза. По-важното е защо въобще дойде първата криза. Мисля, че втората вълна ще засегне предимно онези страни, които са сериозно зависими от международните банкови заеми. Такива са например Индия, Бразилия и Южна Африка. Кризата няма да се отрази на държави, които имат собствен капитал, например Обединените арабски емирства и Русия, където петролът и газта продължават да носят капитал”, коментира Дянков.

Според него сме свикнали да смятаме, че щом в Азия и Латинска Америка кризата е отминала леко, то и в бъдеще ще имат добри икономически показатели, но това не е така.

"Задачата на Русия е да използва максимално най-добрите си икономисти. Много бързо да подобри бизнес средата. Първите стъпки са направени, но са нужни втори, трети, четвърти. Има и друг проблем, част от капитала се изработва в Русия, но се харчи за да работят икономиките на други страни", казва Дянков.

Относно икономическите реформи в България, Дянков обясни, че са били необходими.

"Преди мен в историята на България не е имало вицепремиер, който едновременно да е министър на финансите. Имахме голям бюджетен дефицит. Трябваше веднага да въведем режим на строги икономии. Още в първата седмица всички министерства трябваше да върнат в хазната 15% от отпуснатия им бюджет. С 20% бяха намалени работещите в бюджетната сфера. Хората почти винаги са недоволни от реформите", коментира Дянков констатациите на руската медия, че правителството е било принудено да се оттегли под натиска на народа.

"Когато се правят реформи, в началото те се възприемат много трудно. Никъде по света не обичат реформаторите. Ако в една страна добре се отнасят към министъра на финансите, значи той е лош министър. В България му казват "популист". Но за 3-4 години успяхме да свършим много. На първо място бих поставил ръста на инвестициите в инфраструктурата на страната. На второ - стабилизирането на бюджета."

На въпроса защо след като правителството бе принудено да подаде оставка той не е останал в България, Дянков отговаря: "Преди съм живял в САЩ в продължение на 20 години. Учех и работех. Но винаги съм бил и все още съм български гражданин. Семейството ми живя три години с мен в България, но след това замина за Вашингтон, където работи съпругата ми. Така че знаех, че след края на българското правителство ще се върна обратно", обясни той.

В края на интервюто Дянков споделя, че вече не се интересува от политика. "Работата на заместник министър-председател беше много интересна, но въпреки това не бих повторил опита си", казва той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ