Социалният министър призова бизнесът да наема, не да уволнява

Социалният министър призова бизнесът да наема, не да уволнява

През септември хората без работа у нас са били 349 хил., като коефициентът на безработица е 10,6%, или с 0,1 процентни пункта по-малко в сравнение с август. Това обяви пред bTV социалният министър Тотю Младенов.

В макрорамката на бюджета за тази година е заложена прогнозна безработица от 11,3%. Това ще бъде изпълнено, убеден е министърът. Управляващите залагат по-ниско ниво на безработицата догодина – 10,9%.

Разликата между данните на кабинета и тези на „Евростат”, откъдето оповестиха с близо 2% по-висок показател – 12,5%, социалният министър обясни с методиката на измерване - статистическата служба на ЕС отчитала безработицата с анкетни карти, а правителството брояло безработните от бюрата по труда.

Министър Младенов призова бизнеса да наема хора, а не да уволнява. „Бизнесът трябва да се възползва от средствата по европейските оперативни програми, за да обучава своите кадри, за стажантски програми“, каза Младенов.

Той обясни решението за увеличение на пенсиите от 1 април 2013 г., вместо от 1 януари с все още „силната” икономическа криза у нас и отбеляза, че е имало и вариант то да се случи от 1 юли.

„Увеличението на пенсиите от 1 април е възможно благодарение на сериозните реформи в пенсионната система през 2010 – 2011 година,” посочи Младенов. „Това ни позволи да мислим за увеличение на пенсиите от следващата година, като индексирането от 1 април ще е за всички пенсии,” допълни министърът на труда и социалната политика.

По думите му увеличението няма да доведе до по-висок дефицит на НОИ, който е 1,9 млрд. лв.

„Малка част от приходите ще дойдат от работещите. Основната част ще е от по-ефективна събираемост, по-добра заетост, по-високи доходи,” обясни Младенов.

Сред другите добри новини за пенсионерите е тази за повишението на тавана от 700 на 770 лева, а също, че от 1 април догодина минималната пенсия за осигурителен стаж ще стане 150 лева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ