Социалният министър призова бизнесът да наема, не да уволнява

Социалният министър призова бизнесът да наема, не да уволнява

Социалният министър призова бизнесът да наема, не да уволнява

През септември хората без работа у нас са били 349 хил., като коефициентът на безработица е 10,6%, или с 0,1 процентни пункта по-малко в сравнение с август. Това обяви пред bTV социалният министър Тотю Младенов.

В макрорамката на бюджета за тази година е заложена прогнозна безработица от 11,3%. Това ще бъде изпълнено, убеден е министърът. Управляващите залагат по-ниско ниво на безработицата догодина – 10,9%.

Разликата между данните на кабинета и тези на „Евростат”, откъдето оповестиха с близо 2% по-висок показател – 12,5%, социалният министър обясни с методиката на измерване - статистическата служба на ЕС отчитала безработицата с анкетни карти, а правителството брояло безработните от бюрата по труда.

Министър Младенов призова бизнеса да наема хора, а не да уволнява. „Бизнесът трябва да се възползва от средствата по европейските оперативни програми, за да обучава своите кадри, за стажантски програми“, каза Младенов.

Той обясни решението за увеличение на пенсиите от 1 април 2013 г., вместо от 1 януари с все още „силната” икономическа криза у нас и отбеляза, че е имало и вариант то да се случи от 1 юли.

„Увеличението на пенсиите от 1 април е възможно благодарение на сериозните реформи в пенсионната система през 2010 – 2011 година,” посочи Младенов. „Това ни позволи да мислим за увеличение на пенсиите от следващата година, като индексирането от 1 април ще е за всички пенсии,” допълни министърът на труда и социалната политика.

По думите му увеличението няма да доведе до по-висок дефицит на НОИ, който е 1,9 млрд. лв.

„Малка част от приходите ще дойдат от работещите. Основната част ще е от по-ефективна събираемост, по-добра заетост, по-високи доходи,” обясни Младенов.

Сред другите добри новини за пенсионерите е тази за повишението на тавана от 700 на 770 лева, а също, че от 1 април догодина минималната пенсия за осигурителен стаж ще стане 150 лева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ