Спад на акциите на Apple, скок на тези на Facebook

Спад на акциите на Apple, скок на тези на Facebook

Цената на акциите на Apple се понижис 5,4% след като компанията представи новите си модели смартфони iPhone 5S и по-евтиния му вариант iPhone 5C. Инвеститорите на компанията се опасяват, че смартфоните няма да помогнат в покачването на стойността й в развиващите се пазари, отбелязва Би Би Си. При последното им публично търгуване акциите във фирмата се продаваха за 467,7 долара.

iPhone 5C, с който компанията се надява да завоюва повече клиенти в развиващия се свят, заради достъпната му цена, се продава за 740 долара и остава сравнително скъп за мнозина, посочват анализатори. Apple се бори за засилване на присъствието си в тези пазари и покачване на цената на акциите й в тях, но е изправена пред конкуренцията на Samsung и Huawei. Техните по-евтини продукти се търсят засилено, особено в Азия.

„Инвеститорите смятат, че цената, предложена от Apple, не е достатъчно ниска, за да привлече нов пазар”, коментира Марк Лусчини – главен инвестиционен стратег в Janney Montogomery Scott.

Междувременно стана ясно, че акциите на Facebook са се покачили до рекорден пик, достигайки най-високата си цена от дебюта на социалната мрежа сред публично търгуваните компании през май 2012 г. На фондовата борса Nasdaq в Ню Йорк те са се продавали за 45,05 долара, с 3,3% поскъпване. Инвеститорите във Facebook реагират със задоволство на успеха от усилията на компанията да привлече повече рекламодатели за мобилната си версия, което увеличи приходите й.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки