Спад на акциите на Apple, скок на тези на Facebook

Спад на акциите на Apple, скок на тези на Facebook

Спад на акциите на Apple, скок на тези на Facebook

Цената на акциите на Apple се понижис 5,4% след като компанията представи новите си модели смартфони iPhone 5S и по-евтиния му вариант iPhone 5C. Инвеститорите на компанията се опасяват, че смартфоните няма да помогнат в покачването на стойността й в развиващите се пазари, отбелязва Би Би Си. При последното им публично търгуване акциите във фирмата се продаваха за 467,7 долара.

iPhone 5C, с който компанията се надява да завоюва повече клиенти в развиващия се свят, заради достъпната му цена, се продава за 740 долара и остава сравнително скъп за мнозина, посочват анализатори. Apple се бори за засилване на присъствието си в тези пазари и покачване на цената на акциите й в тях, но е изправена пред конкуренцията на Samsung и Huawei. Техните по-евтини продукти се търсят засилено, особено в Азия.

„Инвеститорите смятат, че цената, предложена от Apple, не е достатъчно ниска, за да привлече нов пазар”, коментира Марк Лусчини – главен инвестиционен стратег в Janney Montogomery Scott.

Междувременно стана ясно, че акциите на Facebook са се покачили до рекорден пик, достигайки най-високата си цена от дебюта на социалната мрежа сред публично търгуваните компании през май 2012 г. На фондовата борса Nasdaq в Ню Йорк те са се продавали за 45,05 долара, с 3,3% поскъпване. Инвеститорите във Facebook реагират със задоволство на успеха от усилията на компанията да привлече повече рекламодатели за мобилната си версия, което увеличи приходите й.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ