Турция връща и разширява рестриктивните мерки срещу българските превозвачи

Турция връща и разширява рестриктивните мерки срещу българските превозвачи

Турция връща и разширява рестриктивните мерки срещу българските превозвачи

От 1 юни ще продължат рестриктивните мерки спрямо българските превозвачи от страна на турските власти, като дори ще има и нови. Това е позицията на турските превозвачи UND, е станало ясно след осемчасови преговори в Истанбул от страна на българския и турския бранш, съобщи за „Фокус” Койчо Русев, член на УС на АЕБТРИ. От българска страна в преговорите участваха АЕБТРИ и БАСАТ, от турска – UND – Асоциацията на турските превозвачи.

„Подготвихме протокол, с който искахме да намерим някакви решения, да сближим позициите си, но те са категорични, че от 1 юни ще продължат рестриктивните мерки, като са записали, че дори ще има и нови. Става ясно, че всичко е по тяхно предложение. Министерството на транспорта е направило предложение до Митниците, от там е разпоредено на граничните пунктове и всичко е с цел – да се смачка конкурентноспособността на българските превозвачи”, обясни Койчо Русев.

По думите му въпреки аргументите на българската страна, от турска нямат желание да се решават проблемите и да се откажат от незаконните действия спрямо българските превозвачи, които противоречат на международните конвенции.

„Напротив, започват да ни заплашват, че ще има нови санкции. Имаме изготвен протокол, в който се посочва каква е тяхната позиция, но ние не сме съгласни с това, което е записано в него. Ние искаме спазване на международните конвенции, договори, спогодби. Нищо друго не искаме. Имаме документи от Париж, които тълкуват, че сме прави, те го виждат това, и въпреки всичко създават и правят техни нормативи, които ги няма никъде - те си ги измислят”, каза Койчо Русев. Той подчерта, че основните аргументи от турска страна са, че българските превозвачи им изземват товарите.

По думите на Койчо Русев, при това положение, не остава нищо друго, освен от българска страна да се настоява за реципрочни мерки спрямо турските превозвачи.

На 16 май българските превозвачи предприеха протестно блокади в районите на Капитан Андреево и Лесово в знак на протест срещу едностранно налаганите рестрикции от турска страна. Това предизвика километрични опашки на тирове от двете страни на границите. В отговор турски шофьори организираха контраблокада на ГКПП Капитан-Андреево като седнаха на пътя и спряха напълно движението към граничния пункт. Стигна се до намеса на полицията и жандармерията за разчистването на трасето.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ